I starten af 2023 blev der opsat lokal vindafskærmning ved pyloner og ankerblokke på Østbroen, hvilket gør krydsning mere sikker. Foto: Sund & Bælt.

Flere køretøjer må snart køre over Storebælt i blæst

Efter en undersøgelse af, om det kan gøres mere sikkert af krydse Storebæltsbroen, bliver et forbud mod at krydse broen ved kraftig vind ophævet for flere trafikanter. Det gælder dog ikke campingvogne under en vis vægt, oplyser Sund & Bælt.

Kraftig sidevind på Storebæltsbroen er en af de hyppigste årsager til ulykker på broforbindelsen, hvor vindfølsomme køretøjer fra tid til anden vælter til fare for trafikken og chaufføren selv.

Det har betydet, at vindfølsomme køretøjer har haft forbud mod at køre over broen ved kraftig vind. Men der har været et stort ønske fra trafikanter om at kunne krydse Storebælt, også når det blæser, og det har fået Sund & Bælt, der står for driften af broen, til at undersøge, hvordan broen kan krydses mere sikkert under kraftig vind.

Det har resulteret i, at der i starten af 2023 blev opsat lokal vindafskærmning ved pyloner og ankerblokke på Østbroen, hvor risikoen for, at vindfølsomme køretøjer vælter, er størst. På den baggrund er det nu muligt at målrette restriktionerne mod langt færre og mere konkrete køretøjstyper, oplyser Sund & Bælt i en pressemeddelelse.

Til Turisme24.dk har chef for betalingsanlæg hos Sund & Bælt Jens Kjær Nielsen tidligere fortalt, at man ikke sporer de enkelte trafikanter, der krydser broforbindelsen. Hverken gennem brobizz eller nummerplade.

I august passerede i alt 1.368.886 biler broen i løbet af måneden, og det er næsten 10.000 flere trafikanter end sidste rekordmåned, som var august 2021, hvor 1.359.563 biler kørte over broen.

I den forbindelse forklarede Jens Kjær Nielsen, at Sund & Bælt i forbindelse med ferier eller store kulturarrangementer, der tiltrækker mange turister, observerer atypiske køremønstre, som påviser broforbindelsens betydning for turismen i Danmark.

Lettere køretøjer kan krydse broen i vind
Fra mandag den 6. november klokken 16 betyder de nye regler, at forbuddet mod at passere broen ved kraftig tværvind bliver ophævet for påhængskøretøjer over 2,5 tons og i stedet kun være rettet mod påhængskøretøjer op til 2,5 tons så som mindre campingvogne og trailere, oplyser Sund & Bælt.

”Vi er meget tilfredse med, at vi nu kan give langt flere af vores kunder mulighed for at køre over Storebælt og også tillade højere hastigheder for dem, men det betyder samtidig, at vores kunder skal respektere de hastighedsbegrænsninger, der skiltes med, så sikkerheden opretholdes,” siger Kim Agersø Nielsen, teknisk chef hos Sund & Bælt.

Han understreger, at det er afgørende, at fartøjer, der krydser broen under kraftig vind, overholder fartbegrænsningerne, der fastsættes efter de skiftende vindforhold. Overholdes begrænsningerne ikke, vil man atter stramme reglerne.

De nye regler betyder i praksis, at påhængskøretøjer på helt ned til 750 kilo må krydse Storebæltsbroen under vindforhold på op til 15 sekundmeter.

 

Relaterede artikler:

Ferieaktiviteter gav rekord på Storebælt

Lavere priser giver travlhed på færgeruter

Minister vil fjerne taxilov på landets øer