Digital rekonstruktion af slotprojektet. Visualisering: Østfyns Museer.

Pengeindsprøjtning bringer stort slotsprojekt tilbage på sporet

En klage satte i 2020 et kæmpemæssigt kulturarvsprojekt med fokus på Nyborg Slot på pause. Nu sættes byggeriet atter i gang, og ekstra midler fra offentlige myndigheder og private fonde betyder, at projektet nu kan fuldendes.

Det store projekt, der skal restaurere Nyborg Slot, er tilbage på sporet efter flere års uvished. Slottet har været lukket for offentligheden i syv år, men nu er staten, Nyborg kommune, A.P. Møller Fonden og Realdania gået sammen om sikre udbygningen af det historiske slot.

Projektet har været i gang siden 2014, men siden 2020 har byggeriet stået stille efter en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, men kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) annoncerede i 2023, at byggeriet skulle genoptages, og nu sikrer de ekstra midler fra Staten, fondene og Nyborg Kommune, at byggeriet kan afsluttes.

Planen er, at der i løbet af de kommende år skal bygges en ny museumsfløj, en ringmur, og det eksisterende vagttårn skal forhøjes.

Byggeprojektet forventes at være afsluttet i 2028 inden for en samlet ramme på 327,6 millioner kroner, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

”Det er en stor dag for Nyborg, Fyn og hele Danmark, at vi nu endelig kan bygge slottet færdigt og åbne det for offentligheden igen. Det er sørgeligt, at et af vores vigtigste bygningsværker, der var et politisk magtcentrum i middelalderen, har været lukket af for offentligheden i så mange år. Nyborg Slot fortjener at blive vist frem, for bygningen har en ekstremt central placering i Danmarks historie,” udtaler kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Klage satte projekt på pause
Det var en klage, som i 2020 fik Miljø- og Fødevareklagenævnet til at stoppe byggeriet. Mens det nu er forventningen, at projektet vil være fuldendt i 2028, var det egentlig oprindeligt planen, at projektet skulle være færdigt i 2023.

Forsinkelsen betyder blandt andet, at projektet er blevet dyrere, fordi prisen på byggematerialer er steget, og dermed har fondene og de offentlige institutioner hævet deres bidrag. A.P. Møller Fonden og Realdania bidrager hver med 80 millioner kroner ekstra til projektet, mens Nyborg Kommune bidrager med 53, 4 millioner kroner mere. Det største bidrag kommer fra staten og lyder på 114,2 millioner kroner.

Bidragene gør det muligt at tage højde for bæredygtighedskrav, der stilles til nye byggerier, og prisudviklingen. De samlede bidrag til projekter er således 138 millioner kroner fra staten, 131 millioner kroner fra Realdania, 130 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og 73 millioner kroner fra Nyborg Kommune.

 

Relaterede artikler:

Styrelse sender kæmpemæssigt kulturarvsprojekt i høring

Den Gamle By vinder hæder for nye tiltag

Tivoli melder om god start på 2024