Vinderprojektet i Rødby. (Illustration: Amitai Romm + Djernes & Bell).

Kunst og arkitektur skal trække turister til otte destinationer

Otte nye projekter skal styrke oplevelsesværdien og den lokale identitet i nogle af Danmarks unikke områder. Nu har organisationen bag udviklingsindsatsen udvalgt vinderne.

Det skal være lettere at opdage og opleve Danmarks unikke steder. Det er kernen i Stedet Tæller X, som Ny Carlsbergfondet og den filantropiske forening Realdania står bag. Her skal kunst og arkitektur bruges til at udvikle sjældne danske steder, så stedernes oplevelsesværdi øges.

I de seneste måneder har kunstnere og nyetablerede tegnestuer udviklet idéer til, hvordan der kan arbejdes med de udvalgte steder, og nu har et panel af fagdommere udvalgt otte vinderforslag, som nu skal gøres til virkelighed. Det oplyser Ny Carlsbergfondet og Realdania i en pressemeddelelse.

Konkret er der udvalgt tre projektsteder i, hvad Realdania og Ny Carlsbergfondet refererer til som kunst- og arkitektursporet, ved Sønderstrand på Rømø, Holmsland ved Ringkøbing Fjord og Rødby ved Femern Bælt-forbindelsen. Derudover er der valgt fem projekter i det såkaldte arkitekturspor ved Brolandingen i Hadsund, Flyndersø Mølle ved Skive, Lindelse Mølle på Langeland, Langør Havn på Samsø og Slivsø syd for Haderslev.

”Vi er overvældet af de mange stærke bud, der er kommet ind. Både fra kunstnere og arkitekter har vi oplevet en kæmpestor interesse for at arbejde med potentialerne på de særlige steder. Det vidner om en stor kreativitet og talentmasse blandt de nyetablerede tegnestuer og kunstnerne. Derfor er det også nogle virkelig stærke vinderforslag, som vi har valgt i samarbejde med repræsentanter for lokalsamfundet,” fortæller Stina Lea Jacobi, der er programchef i Realdania.

Hun tilføjer, at Realdania har erfaring med, at arkitektur kan bidrage positivt til at løfte særlige steder, så den lokale identitet og fællesskab styrkes.

Forløser potentialer
De udvalgte projekter styrker blandt andet formidlingen af de områder, som de nu skal opføres i. Det gælder for eksempel et projekt Sønderstrand på Rømø, hvor den eksisterende ankomstplads skal omdannes til en skilteskov, som formidler det foranderlige landskab i området.

Ved Ringkøbing Fjord skal der gennem kunstneriske greb skabes et nyt lokalt mødested ved en ny dagligvarebutik i byen Kloster. Området er en international anerkendt destination for kitesurfers.

I Rødby skal der langs motorvejen skabes et landskabsværk i stor skala, hvor Femern Bælt-forbindelse kommer til at krydse det landskab, som landbruget har været med til at forme i århundreder, oplyser Realdania og Ny Carlsbergfondet.

”Projektvinderne i kunst- og arkitektursporet tilbyder alle noget særligt for både lokale og besøgende. På trods af en enorm forskellighed i vinderprojekterne, har de det til fælles, at de alle demonstrerer en helt særlig forståelse for, hvordan kunsten kan forløse stedernes potentiale, og hvordan det tværfaglige samarbejde mellem kunsten og arkitekturen løfter stederne,” fortæller Christine Buhl Andersen, forperson i Ny Carlsbergfondet.

Realdania og Ny Carlsbergfondet oplyser, at projektejerne allerede inden sommerferien mødes med kunstnere og tegnestuer for at sparke arbejdet i gang. De to organisationer har tidligere oplyst, at der i alt er afsat 62,5 millioner kroner til de otte projekter.

 

Relaterede artikler:

Mesterskaber kommer til Horsens: Får stor betydning for turismeomsætningen

Siger stop efter 109 år i turismens tjeneste

10 fynske kommuner går sammen om udviklingsplan