Den fynske turistbranche mødtes til lancering af Udviklingsplan for Fyn og Øerne på Egeskov Slot (PR-foto: Destination Fyn).

10 fynske kommuner går sammen om udviklingsplan

Mandag kunne den fynske turistbranche fejre, at Fyn og Øerne nu har en fælles plan for turismen, som kommunerne kan pejle efter. ”Det er afgørende, at vi får løftet de gode tiltag rundt omkring,” lyder det fra borgmester.

Mandag mødtes den fynske turistbranche i riddersalen på Egeskov Slot til lanceringen af en ny udviklingsplan, som skal give de fynske kommuner noget at pejle efter i fællesskab frem mod 2030. En plan som har været undervejs siden 2022.

Målene er overordnet set, at Fyn og Øerne skal have en million flere overnatninger, en årlig stigning i den samlede turismeomsætning på 3,5 procent og en større sæsonspredning samt tiltrækning af en del flere københavnere og udlændinge.

Men planen sætter ikke blot fokus på vækst. Et mål er også, at den fynske turistbranche skal reducere sit CO2-forbrug med 80 procent i forhold til 1990, og at 70 procent af overnatningsstederne skal være bæredygtighedscertificerede.

Konkret kommer kommunerne, som er en del af udviklingsplanen, også til at udforme lokalplaner på en måde, der skal gøre det muligt for et samlet Fyn at opfylde planens mål.

Flere overnatningssteder og mere sammenhængende oplevelser
Ud over den overordnede plan indeholder planen også to tematiske idékataloger og fem strategisk-fysiske udviklingsplaner for udvalgte områder, som er noget af det første, der nu skal sættes i gang.

De planer skal kommunerne og turisterhvervet på Fyn for eksempel bruge til at udvikle flere eksklusive overnatningstilbud til de moderne campister, og så skal oplevelserne bindes endnu bedre sammen, så de for turisten indgår i naturlige oplevelseskæder på tværs af kommunegrænser, hvad enten interessen kredser om vand, vikinger, herregårde, film eller noget helt femte, oplyser Destination Fyn i en pressemeddelelse.

Med de greb håber man på, at man kan hale ind på destinationer, som Fyn sammenligner sig med, som for eksempel Aarhus, som ifølge Destination Fyn hænger mindre i bremsen, hvad angår vækst.

”Det er afgørende, at vi får løftet de gode tiltag rundt omkring, får spredt dem ud og sikret, at der bliver skubbet bag på dem – også med lokalplanerne. Vi skal sammen gøre det lettere og mere oplagt for turisterne at hive tegnebogen op af lommen. Vi skal kort sagt have mere værdi ud af den enkelte turist,” siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager (S).

Regler spænder ben for udvikling
Til stede i riddersalen var også minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), og han glæder sig over, at de fynske kommuner nu er gået sammen om en fælles plan. Han mener, at der i dag er regler, som kan spænde ben for turismeudviklingen i Danmark.

”Når jeg kommer rundt i landet og besøger projekter, ser jeg mange potentialer. Jeg bliver desværre også bekræftet i, at nogle af vores regler kan spænde ben for nogle spændende udviklingsprojekter. Derfor er det også mit mål, at vi politisk drøfter en udvikling, der vægter både benyttelse og beskyttelse. Den langsigtede udviklingsplan, som i dag er blevet lanceret, er med til at skabe en fælles retning, som kan synliggøre de mange potentialer, der er på Fyn og Øerne, og som kan hjælpe med at udnytte det momentum, som turismen lige nu oplever,” siger ministeren.

 

Relaterede artikler:

Dansk Geopark får UNESCO-status

Sydfyn vil forsøge sig med regenerativ turisme

Ny generation overtager campingplads i Middelfart