Svanninge Bakker. Foto: Mikkel Jezequel.

Dansk Geopark får UNESCO-status

Danmark har fået den tredje geopark optaget som UNESCO Global Geopark. Det den anden fynske UNESCO-udnævnelse i et år, og det vil styrke turismen i området, lyder det.

Op til påskeferien kunne man under sydfynske himmelstrøg glæde sig over international anerkendelse. Geopark Det Sydfynske Øhav, som udgøres af kommunerne Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø, er nemlig blevet optaget i UNESCO’s Global Geopark program.

Dermed bliver geoparken en del af en forsamling på 17 geoparker på verdensplan med UNESCO-status, hvoraf tre er danske. Ud over Geopark Det Sydfynske Øhav er Geopark Odsherred og Geopark Vestjylland også med i programmet.

UNESCO Global Geoparker er kendetegnet ved at være områder med smukke landskaber med vild natur og levende kulturhistorie, som har betydning for international forskning på grund af områdernes kulturhistorie.

Områderne skal samtidig arbejde med bæredygtig udvikling, for eksempel når det gælder udviklingen af den turisme, der eksisterer i området.

Vil tiltrække flere turister
Den internationale anerkendelse, som UNESCO-udnævnelsen udgør, vækker glæde i turistbranchen. Hos VisitDenmark vurderer organisationens administrerende direktør, Katja Moesgaard, at den vil tiltrække flere turister til området.

”UNESCO er et anerkendt brand, og deres blåstempling betyder, at man tilbyder et produkt i verdensklasse. Det ved turisterne godt, og derfor får Geopark Det Sydfynske Øhav en langt større tiltrækningskraft med en UNESCO-titel. Ud over anerkendelse giver titlen også et stærkt afsæt til at folde geoparkens unikke historie ud på en ny måde, der involverer og engagerer turisterne,” udtaler hun i en pressemeddelelse.

Også hos Destination Fyn vækker den nye UNESCO-status til Sydfyn glæde. Det fortæller destinationselskabets direktør, Tue Kempf.

”Udnævnelsen er kæmpe cadeau til det stærke samarbejde på Sydfyn. På Fyn kan vi nu bryste os af hele to UNESCO-udnævnelser inden for et år, og vi glæder os til at understøtte det videre arbejde med at aktivere GeoPark Det Sydfynske Øhav især over for de internationale turister. At man nu både kan opleve verdensarv i form af resterne af en ringborg fra vikingetiden og en geopark med unik natur skabt i istiden inden for kort afstand, kan vi uden tvivl bringe i spil markedsføringsmæssigt,” siger direktøren.

På Fyn er det ringborgen Nonnebakken, som er den eneste ringborg placeret i en by, som sidste fik tildelt UNESCO-status. Det gjorde ringborgen sammen med fire andre ringborge, som er placeret på tværs af Danmark.

 

Relaterede artikler:

Fem danske ringborge på UNESCOs verdensarvsliste

Sydfyn vil forsøge sig med regenerativ turisme

Museum er rykket tættere på UNESCO-status