Kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Foto: Henrik Baumgarten.

Minister går i rette med medier: Populært museum har fået forlænget sin støtte

I slutningen af sidste uge har medier bragt historien om, at REGAN Vest mister sin statsstøtte i 2024, hvilket kan give udfordringer med driften. Kulturministeren påpeger dog, at han har forlænget museets bevilling til 2026.

I fredags kunne man på TV 2 Nord læse, at statsstøtten til koldkrigsmuseet REGAN Vest udløber ved udgangen 2024, hvilket ville betyde, at driften af museet, der omhandler regeringens gamle, hemmelige atombunker, ikke længere ville kunne løbe rundt.

Det er dog ikke rigtigt, at støtten udløber ved udgangen af året, påpeger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) på det sociale medie X.

”Flere medier bringer historien om, at koldkrigsmuseet Reagan Vest må lukke efter 2024, fordi bevillingen udløber. Det er forkert. I 23 satte jeg museet på finansloven til og med 26 -og undrer mig derfor kraftigt over mediernes manglende faktatjek og direktørens viden om egen økonomi,” skriver ministeren således.

Direktør har kigget forkert i bevillingsparpirer
REGAN Vest hører under Nordjyske Museer, og her bekræfter og beklager direktør Lars Christian Nørbach, at han har kigget forkert i bevillingspapirerne.

I alt får museet en bevilling på 2,6 millioner kroner årligt, og de tilskud er museet altså sikret frem til ugangen af 2026.

Når det er sagt holder direktøren fortsat fast i pointen fra både ham og museets bestyrelse om, at museet stadig skal ud og kæmpe, når bevillingen udløber, og med en museumsreform på vej, der kommer til at ændre på modellen for, hvordan museerne får tilskud, mener Lars Christian Nørbach, at det er rettidig omhu at gøre både ministeren og omverden klar over museets situation.

Det årlige driftstilskud fra staten, var en betingelse, da Nordjyske Museer i 2016 indgik en aftale om at drive den gamle atombunker som et museum.

Populær turistmagnet
REGAN Vest er i øvrigt særdeles populær blandt turister. Museet tilbyder kun et begrænset antal billetter, fordi hensyn til bevaring af de historiske rammer betyder, at gæster kun kan begive sig på opdagelse i det 5.500 kvadratmeter store bunkeranlæg med en guide.

I 2023 blev der solgt 64.000 billetter, mens blot 641 billetter var tilovers. Museets popularitet ser også ud til at være bevaret i år.

Den 16. januar satte museet 6.800 billetter til salg, og allerede tre timer efter, at billetterne kom i udbud, havde 6.100 billetter fundet sig en ejermand.

Klokken 10, da museet satte gang i salget, sad mere end 2.000 kunder i kø, og ifølge Nordjyske Museer tyder meget på, at efterspørgslen kun er blevet større på det år, der godt og vel er gået siden åbningen.

 

Relaterede artikler:

Folk sad i kø da atombunker atter åbnede billetsalget

Vinder pris: Ny attraktion kåret som årets bedste

Utilfredshed trods bevilling på 10,4 millioner kroner