Regan Vest i Rold Skov. (Foto: Lars Horn | Nordjyske Museer)

Utilfredshed trods bevilling på 10,4 millioner kroner

Nordjyske Museer og Regan Vest får en bevilling på finansloven på 2,6 millioner kroner om året fra 2023 til og med 2026. Museets direktør vil dog have fast statslig driftsstøtte.

Da kulturminister Jacob Engel-Schmidt (M) i sidste uge kunne offentliggøre, at der i forslaget til den kommende finanslov var afsat 184 millioner kroner til en række kulturinstitutioner, udtalte ministeren, at der nu var skabt tryghed om økonomien for de pågældende kulturinstitutioner.

En af disse er den nye og meget omtalte attraktion REGAN Vest (forkortelse for REGeringsANlæg, red.), der er en koldkrigsbunker 60 meter under jorden i Rold Skov. Her er der bevilget et samlet tilskud på 10,4 millioner kroner fordelt med 2,6 millioner kroner om året fra 2023 og til og med 2026.

Forventning om fast statslig driftsstøtte
Trods millionstøtten mener man ikke hos Nordjyske Museer, der driver REGAN Vest, at der er skabt ro omkring den langsigtede drift. Tilsyneladende har det været en betingelse for at give sig i kast med at udvikle attraktionen, at der kunne garanteres fast og kontinuerlig støtte.

“Da Nordjyske Museers bestyrelse i sin tid sagde god for projektet, var det med krav om, at beløbet fra staten kommer hvert år, og ser man tilbage i korrespondancen mellem museet og Kulturministeriet dengang, kan man se, at forretningsplanerne tydeligt bygger på en forventning om en fast statslig driftsstøtte – de formulerer helt klart, at der skal bruges de penge,” siger museumsdirektør Lars Chr. Nørbach til Nordjyske.

Moderaternes kulturminister vil dog ikke forholde sig til kritikken. I et skriftligt svar til Nordjyske lyder det, at ministeren har arbejdet hårdt for at skabe tryghed om økonomien for REGAN Vest og en række andre kulturinstitutioner, og at denne indsats betyder, at der er sikret en bevilling på finansloven i fire år.

Populær attraktion
Blandt de op imod 30 kulturinstitutioner, der har sikret sig en bevilling på finansloven i fire år, finder man også Fregatten Jylland, der årligt har udsigt til at modtage 3,2 millioner kroner i støtte og samlet 12,8 millioner kroner i perioden.

REGAN Vest har siden den officielle åbning den 13. februar i år været genstand for stor og positiv opmærksomhed fra både publikum og presse. Allerede inden åbningen havde Nordjyske Museer solgt 20.000 af de 60.000 billetter, der vil blive udbudt til salg i år.

Der er den fascinerende fortælling om den tophemmelige og atomsikre 5.500 kvadratmeter store bunker, der i 1960’erne blev opført i dybeste hemmelighed, der trækker interesserede til fra nær og fjern. Bunkerkomplekset blev i 2012 taget ud af drift og efterfølgende fredet af Kulturstyrelsen.

 

Relaterede artikler:

Vil give en hjælpende hånd til kulturinstitutioner

Atomkrigsfrygt trækker turister under jorden

Billetter til nyt dansk museum kan kun købes online