Den nye udstillingsbygning på Koldkrigsmuseet REGAN Vest. (Foto: Rasmus Hjortshøj | Koldkrigsmuseet REGAN Vest | PR)

Vinder pris: Ny attraktion kåret som årets bedste

Siden midten af februar har 61.798 besøgende været forbi Koldkrigsmuseet REGAN Vest, der blandt andet omfatter et hemmeligt bunkeranlæg fra 1960’erne. Museet har netop vundet en pris.

Da det 5.500 kvadratmeter store bunkeranlæg navn REGAN Vest blev opført i hemmelighed 60 meter under jorden i Rold Skov i årene fra 1963 til 1968, var det formentlig de færreste, som forventede, at det en dag ville være museumsgæster og turister, der gik op og ned ad gangene.

Regeringsanlæg Vestdanmark, som bunkerens fulde navn er, skulle nemlig huse landets regering, dennes embedsfolk samt regenten i tilfælde af, at Danmark skulle ende i en atomkrig, og anlægget er bygget til at kunne modstå en atombombe på størrelse med den, der blev brugt over Hiroshima.

Det var en del af beredskabet frem til 2012 og et par år senere blev REGAN Vest fredet. I dag er bunkeren en del af en del af Koldkrigsmuseet REGAN Vest under Nordjyske Museer. Det åbnede for offentligheden den 13. februar i år.

Den første sæson er nu slut, da museet holder lukket i december og januar grundet flagermus i indgangstunnellen, og det oplyses, at 61.798 gæster har besøgt museet i løbet af 2023.

Indkapsler historien
I forbindelse med omdannelsen fra forsvarsværk til turistattraktion er der blevet opført en ny bygning, hvor der er café og udstillinger. Denne er i tillæg til selve bunkeren samt den villa i gule mursten, som blev opført for at huse anlæggets maskinmester og skjule indgangen til REGAN Vest.

Nu er hele Koldkrigsmuseet REGAN Vest blevet hædret med prisen som Årets Byggeri 2023, der uddeles af en dommerkomité bestående af direktører fra organisationer i byggebranchen såsom Dansk Industri Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, EjendomDanmark og Danske Byggecentre.

Museet har med succes bragt lys og luft ind i det tidligere klaustrofobiske bunkeranlæg. De minimalistiske udstillingsområder og glasvæggene i atriummet giver besøgende en behagelig atmosfære, der gør det muligt at udforske historien komfortabelt, udtaler arkitekt Scott Hollingsworth, der er formand for dommerkomitéen.

”Samlet set indkapsler REGAN Vest historien på en bemærkelsesværdig og autentisk måde, og det formår at forene fortiden med nutiden. Dette enestående museum er et vigtigt bidrag til at bevare og dele Danmarks historie og bør anerkendes som Årets Byggeri for sin betydningsfulde kulturelle og arkitektoniske indsats.” 

Autenticiteten er altafgørende
Hos Nordjyske Museer glæder direktør Lars Christian Nørbach sig over, at andre har kunne se idéen i det projekt, som er blevet ført ud i livet i et samarbejde mellem museet og arkitektvirksomheden AART, der har tegnet den nye udstillingsbygning.

Vi er umådelig stolte over, at den autentiske museumsoplevelse, vi gerne ville skabe, at det er lykkedes. For os er netop autenticiteten i formidlingen af koldkrigshistorien altafgørende, da det gør historien levende på en helt anden måde hos publikum,” siger Nørbach – og tilføjer:

”Den nye museumsbygning lever til fulde op til de høje forventninger, vi fra begyndelsen havde til projektet. Landskab, bygning og udstilling går op i en højere enhed og udgør på bedste vis grundlaget og en behagelig ramme for det alvorlige tema, som museet belyser.”

I tillæg til Koldkrigsmuseet REGAN Vest er Maritimt Center i Esbjerg også blevet hædret ved årets prisuddeling.


Relaterede artikler:

Kendt kro har succes med koldkrigsværelse

Utilfredshed trods bevilling på 10,4 millioner kroner

Atombunker del af ny dansk turistattraktion