En scene fra Grand Départ i København i 2022. Foto: Magnus Andersen/Grand Depart Copenhagen Denmark.

Danmark vinder bud på stort cykelløb

Indsatsen for at tiltrække store cykelløb til Danmark har båret frugt. Allerede i 2025 skal Danmark atter lægge asfalt til de store sportsbegivenheder, og løbene bliver tilbagevendende.

Indsatsen for at tiltrække nye, store cykelløb til Danmark, der har kørt efter den danske succes med at være vært for Tour de Frances Grand Départ samt tre etaper i 2022 , har nu båret frugt.

For i 2025 vil der for første gang nogensinde blive afholdt to World Tour-løb i Danmark, og løbene kommer også til at blive afholdt i 2026 og 2027. Det oplyser Københavns Kommune, Roskilde Kommune, Kulturministeriet, Wonderful Copenhagen og Danmarks Cykle Union i en fælles pressemeddelelse.

Den Internationale Cykelunion UCI har givet grønt lys til, at der både afholdes et herre- og et dame-World Tour-endagsløb. Løbet kommer til at holde sig inden for Sjællands kyster, og det vil have start i Roskilde og slutte i det centrale København, men en egentlig rute har endnu ikke taget form, det skal partnerkredsen nu til at arbejde på i det kommende år.

”Det er en stor dag for mig som overborgmester og som cykelfan. For i en stærk cykelby som København skal verdens bedste cykelryttere ikke bare være nogen, vi ser på skærmen og fra sofaen. Vi skal se dem fra første parket i vores gader. Det er ganske enkelt historisk, at vi sammen med vores partnere får vores helt eget UCI World Tour cykelløb, der vil bringe den absolutte cykelelite til Danmark. Rundt om løbet vil vi skabe en folkefest og et folkecykelløb, hvor alle inviteres med, og et cykeltopmøde, der sætter nye ambitiøse mål for hverdagscyklismen,” udtaler overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Har arbejdet hårdt på at tiltrække cykelløb
Der har gennem længere tid kørt en indsats for at tiltrække Worldtour-løbet, som København nu skal være vært for, samt VM i landevejscykling, og der er allerede givet finansiering fra flere sider.

Københavns Kommune har således bevilget 10 millioner kroner om året i tre år fra kommunens megaeventpulje til World Tour-løbet. Derudover har Københavns Kommune på sit Budget 2024 også bevilget 5 millioner kroner om året i tre år til værtsbyaktiviteter. Det vil sige, at kommunen i alt har afsat 45 millioner kroner til begivenheden.

Staten har på finansloven bevilget 10,5 millioner kroner i alt fordelt på tre år, altså 3,5 millioner kroner årligt, til begivenheden. Derudover har Sport Event Denmark bevilget 10 millioner kroner i alt, hvor fem millioner kroner går til at sparke cykeleventet i gang i 2025, og Roskilde Kommune har bevilget to millioner kroner om året svarende til seks millioner kroner i alt.

Partnerkredsen bag eventet vil derudover sætte gang i etableringen af partnerskaber og samarbejdsaftaler, oplyser kredsen.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) mener, at World Tour-løbene kommer til at skabe stor turismeværdi for Danmark.

”Danmark er en stolt cykelnation, og vi fik for alvor syn for sagen med sidste års kæmpe succes med Touren. Det er vigtigt, at Danmark også som turistdestination kan trække sportsevents af international karakter, og derfor har regeringen prioriteret, at afsætte 10,5 millioner kroner til World Tour Copenhagen. Og det store arbejde fra partnerkredsen har båret frugt, så vi nu har licensen i hus.  Det er kæmpestort, at Danmark kan tiltrække sportsbegivenheder af denne skala og få nogle af verdens bedste cykelrytter ud på de danske veje,” udtaler ministeren således.

 

Relaterede artikler:

Dansk bud på stort cykelløb tager form

Barsler med dansk cykelløb på højt niveau

Oplever større interesse fra udlandet efter Touren