Tour de France havde Grand Départ fra København i 2022. Foto: Keld Navntoft for Tivoli.

Dansk bud på stort cykelløb tager form

København går efter at trække VM i landevejscykling til byen. Snart tager politikerne stilling til det danske VM-bud, der har et samlet budget på 140 millioner kroner.

Den 28. september skal politikerne i Københavns Kommunes kultur- og fritidsudvalg tage stilling til kommunens økonomiske bidrag til det danske bud på VM i landevejscykling 2029.

Vinder København buddet, vil det være syvende gang, at det store event kommer til byen. Faktisk var Danmark den første nation, der lagde asfalt til begivenheden. Det skete i 1921, og siden da har Danmark været vært i 1931, 1937, 1949, 1956 og senest i 2011.

Danmarks Cykle Union (DCU), som er en af hovedaktørerne bag det danske VM-bud, oplyser til TV2 Kosmopol, at foreningen planlægger, at hovedstaden får en hovedrolle for et dansk værtskab.

”I international sammenhæng har København en stor stjerne både i forhold til hele fortællingen om hverdagscyklisme og at være en bæredygtig by, men også i forhold til den fantastiske Grand Départ ved sidste års Tour de France, hvor den københavnske folkefest satte aftryk på hele cykelverdenen,” siger Morten Anderson, formand for DCU, til mediet.

Stort millionbeløb fra kommune og stat
I forbindelse med regeringens finanslovsudspil for 2024 blev det meldt ud, at regeringen vil afsætte 80,5 millioner kroner til store cykelløb i perioden 2025-2029 heraf 70 millioner kroner til VM i landevejscykling og 10,5 millioner kroner til et nyt World Tour-løb.

DCU ansøger derudover om 25 millioner kroner fra Københavns Kommunes megaeventpulje, som politikerne i Københavns Kommunes kultur- og fritidsudvalg tager stilling til den 28. september sammen med yderligere fem millioner kroner til værtsbyaktiviteter.

I ansøgningen fremgår det, at enkeltstarten under et eventuelt dansk VM kommer til at foregå fra en anden værtsby end København, men fra DCU’s side er man endnu ikke klar til at sætte navn på andre værtsbyer.

Har før genereret stor turistomsætning
Da København sidste gang var værtsby for VM i landevejscykling i 2011, kunne hovedstadens hospitalityindustri og generelle erhvervsliv glæde sig over den turismeomsætning, som eventet genererede.

Sport Event Denmark har således tidligere meddelt, at eventet dengang stod for en turismeomsætning for 232 millioner kroner, hvilket var rekord indtil 2018, hvor VM i ishockey genererede en turismeomsætning på hele 967 millioner kroner i København og Herning, hvor eventet fandt sted.

 

Relaterede artikler:

Barsler med dansk cykelløb på højt niveau

Danske tour-ryttere mødte 10.000 fans i Tivoli

Oplever større interesse fra udlandet efter Touren