Det danske kokkehold ved Bocuse d'Or Europe 2024 Foto: Jesper Bøjlund

Bocuse d’Or-sejr er triumf for dansk gastronomi

Danmark tog guldet hjem til finalen af det europæiske Bocuse d’Or. Sejren er en triumf for dansk gastromi, lyder det. Sidste år kom det danske kokkelandshold på finansloven.

Danmark trak guldet hjem til gårsdagens finale i det europæiske Bocuse d’Or, som blev afholdt i Trondheim. I lige år bliver det europæiske Bocuse d’Or afholdt, hvor de 10 bedste placeringer kvalificerer sig til den internationale konkurrence, der afholdes i ulige år, og som kan betegnes som et verdensmesterskab for kokke.

Dermed er Danmark nu garanteret en plads i konkurrencen i 2025. Danske Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro og hans assistent, Elisabeth Madsen, fra Svinkløv Badehotel, sikrede guldet til Danmark ved verdensmesterskabet i 2023.

Tages både det europæiske Bocuse d’Or og verdensmesterskabet i betragtning, har Danmark stået øverst på sejrsskamlen tre år i træk. I 2021 vandt Danmark sølv til verdensmesterskabet, mens det blev til dansk guld ved Bocuse d’Or i 2019.

I år var det Sebastian Holberg Svendsgaard, sammen med sin commis Philip Nilsen, der sikrede sig førstepladsen og ifølge HORESTAs administrerende direktør Pia E. Voss, er der tale om en triumf for Danmark.

”Det her er ikke kun en triumf for Sebastian Holberg Svendsgaard og hans team, men for hele dansk gastronomi. Bocuse d’Or er et udstillingsvindue for den danske restaurant- og kokkeelite, og med førsepladsen demonstrerer vi, at vi fortsat hører til i verdensgastronomiens superliga,” lyder det fra direktøren.

Nordisk mytologi overbeviste dommerne
Det danske hold præsenterede dommerne for en servering, som tog udgangspunkt i nordisk mytologi. Her var man inspireret af guden Frej, som fik ting til at spire og gro, og Sebastian Holberg Svendgaards udvalgte råvarer og smagssammensætninger bestod af skrei og kammusling som fadservering, mens rensdyr og akvavit var tallerkenservering.

Ifølge Pia E. Voss er en sejr til Bocuse d’Or vigtig for den danske restaurationsbranche og for, om unge bliver inspireret til at uddanne sig til kok.

“En præstation som Sebastian Holberg Svendsgaards sender et stærkt budskab til de dygtige og håbefulde kokkeelever, der skal være med til at udvikle og bidrage til den fortsatte succes og udvikling af dansk gastronomi, som er så vigtig for hele erhvervet. Sebastian er en inspirationskilde for fremtidige kokkeelever, der ønsker at forfølge deres passion og bidrage til den fortsatte udvikling af dansk gastronomi,” siger hun.

Kokkelandshold på finansloven
Det er ikke kun branchen selv, der ser vigtigheden i Danmarks deltagelse til Bocuse d’Or. I 2023 gav landets politikere et rygstød til det danske kokkelandshold, da de i finanslovsaftalen for 2023 sikrede to millioner kroner til forberedelserne til det næste Bocuse d’Or.

I 2024 har kokkelandsholdet også en plads på finanslovsaftalen. Her har man afsat 1,5 millioner kroner til en øget bevilling til kokkelandsholdet og Bocuse d’Or med henblik på at understøtte kokkelandsholdets aktiviteter.

 

Relaterede artikler:

Det danske kokkelandshold på finansloven

Dansk Bocuse d’Or-sejr kan give turismen et boost

Her er de nye Michelin-restauranter