Maria Olafsson. Foto: Maria Olafsson.

Ser gode takter i regeringens 2030-plan

Regeringen åbner op for mere udenlandsk arbejdskraft i sin 2030-plan, som blev præsenteret tirsdag. HORESTA glæder sig over lavere beløbsgrænser, men påpeger, at overenskomster ikke bør være et krav.

Tirsdag den 7. november fremlagde finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens 2030-plan ”Danmark rustet til fremtiden.”

Og her er der godt nyt til den danske hotel- og restaurationsbranche. Regeringen lægger nemlig op til at indføre en ny beløbsordning med lavere beløbsgrænser i tillæg til den allerede eksisterende beløbsordning. Den nye ordning skal gøre det lettere for virksomheder i Danmark at hente international arbejdskraft.

Hos HORESTA mener man, at lempelsen falder et tørt sted for hotel- og restaurationsbranchen, for branchen er plaget af den lave ledighed, som gør det vanskeligt at finde den nødvendige arbejdskraft. Særligt manglen på faglærte tjenere og kokke er en udfordring.

“Branchen har i løbet af det seneste år oplevet en alvorlig mangel på kvalificeret arbejdskraft, blandt andet fordi ledigheden i Danmark er så lav. Det betyder, at mange virksomheder har måttet takke nej til omsætning, lukke på bestemte dage eller ansætte medarbejdere uden brancheerfaring. Derfor er vi glade for, at regeringen har lyttet til os, når vi har gjort opmærksom på, at der har været mange benspænd i de tidligere ordninger, og at regeringen nu vil gøre det lettere for virksomheder at tiltrække international arbejdskraft,” siger Maria Olafsson, der er politisk chef i HORESTA.

Usikkert, hvem der kan gøre brug af ny ordning
Det står dog endnu ikke klart, hvilke virksomheder, der kan komme til at gøre brug af den nye ordning med lavere beløbsgrænser.

Af 2030-planen fremgår det, at det bliver certificerede virksomheder, som ansætter under ordnede løn- og arbejdsvilkår, ordningen kommer til at gælde for. Regeringen planlægger, at der er skal fastsættes en årlig kvote på antallet af tilladelser, der gives til ordning.

Hensigten er at sikre, at ansættelsen af international arbejdskraft sker under ordnede forhold, og den supplerende beløbsordning vil være aktiv så længe, at ledigheden i Danmark er under 3,75 procent.

Hos HORESTA håber man dog ikke, at dette er ensbetydende med, at virksomheder, der ikke har tegnet en overenskomst, er udelukkede fra at blive en del ordningen, fortæller Maria Olafsson.

“Vi ved endnu ikke, hvad det konkret vil sige at være en certificeret virksomhed, men vi er meget positive overfor initiativet. Når man arbejder i Danmark skal man selvfølgelig ansættes under ordnede forhold, men det er vigtigt for os at understrege, at man sagtens kan drive en ordentlig og ansvarlig virksomhed med glade medarbejdere uden for eksempel at have tegnet en overenskomst. Derfor håber vi, at det bliver muligt for alle virksomheder at opnå denne certificering, så branchen kan rekruttere den fornødne arbejdskraft,” siger hun.

 

Relaterede artikler:

HORESTA udnævner ny politisk chef

HORESTA glæder sig over skatteudspil

Hovedstadsturismen er en dør til arbejde