Scandics nye kartoffelporresuppe. (Foto: Scandic | PR)

Scandic laver 400 kilo uegnede kartofler til suppe

Fremover vil menukortet på Scandics hoteller i Danmark omfatte en suppe, der blandt andet er fremstillet af de kartofler, hvis størrelse ikke egnede sig til, at de kunne ende som pommes frittes.

30 ton. Så mange pommes frittes serveres der hvert år på Scandics danske hoteller. Siden 2021 har hotelkæden fået fremstillet sine pommes frittes af den vestjyske fødevareproducent Flensted Food Group, men det er dog ikke alle kartofler, der har pommes frittes-potentiale.

Det kræver nemlig, at kartoflerne har en særlig størrelse, og som det er i dag kasseres de, der er enten for store eller for små. I stedet for at ende på en tallerken omdannes disse til biobrændsel, men det skal der ændres på fremover.

Scandic oplyser, at kæden på den baggrund har etableret et samarbejde med virksomheden Reduced, der arbejder med at mindske madspild ved at udnytte såkaldte birestprodukter fra fødevare- og landbrugsindustrien således, at de uegnede pommes frittes-kartofler også kan blive serveret.

Målet kommer tættere på
Reduced har sammen med Scandic udviklet en kartoffelporresuppe af de overskydende kartofler fra pommes frittes-produktionen. Foreløbig er 400 kilo uegnede kartofler blevet lavet til suppe, der i løbet af efteråret vil blive serveret for Scandics hotelgæster og konference-deltagere.

I tillæg til at suppen bidrager til at reducere graden af madspild på hotellerne, bringer den også Scandic tættere på at indfri målsætningen om, at 80 procent af kædens fødevarer skal være danskproducerede i 2026. På nuværende tidspunkt udgør de danske fødevarer 70 procent.

Alt i alt er man derfor godt tilfredse med at kunne sætte den nye suppe på menukortet. Det fortæller Christian Frambo, der er chef for Food & Beverage hos Scandic.

Vi bruger mange ressourcer på at dyrke noget, der ikke bruges. Flensted og Reduced er stærke og dedikerede partnere, når det kommer til miljøhensyn, økologi og lokale råvarer. Det glæder mig derfor gevaldigt, at vi med den nye kartoffelsuppe kan anvende vores økologiske pomfritkartofler. Uanset form og størrelse.”

Undgår at ende i affaldscontaineren
Hos Reduced erklærer den kommercielle direktør Niels Skovby Jørgensen sig tilfreds med, at man via samarbejdet med Scandic har fundet en bedre løsning de kartofler, hvis størrelse ikke egner sig til, at kan laves til pommes frittes.

“Sammen med Scandic er vi på en spændende rejse med fokus på at reducere madspild og sikre at gode lokale råvarer, havner på tallerkenen i stedet for i affaldscontaineren,” slår direktøren fast – inden han tilføjer:

”I kartoffelporresuppen anvendes hele kartoflen. Inklusive den vitaminrige skræl. Basen i suppen er lavet af vores nye økologiske fermenterede hønsekoncentrat af pensionerede høns fra ægproduktion, der tilfører suppen masser af saft og kraft.”


Relaterede artikler:

Hotelkæde vinder hæder for at reducere madspild

Hotelkæde sætter invasiv krabbe på menuen

Molslinjen vil mindske madspild