Restaurant Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg. Foto: Robin Skjoldborg.

Lancerer ny ESG-platform til restaurationsbranchen

EU’s kommende rekrutteringskrav til bæredygtighed nærmer sig med hastige skridt, og det stiller nye krav til virksomheder. Derfor lancerer organisationen Danmarks Restauranter og Caféer en nye digital brancheløsning til restaurationsbranchen.

EU’s nye rapporteringskrav til bæredygtighed, ESRS, som Europakommissionen vedtog den 31. juli, nærmer sig med hastige skridt.

Det betyder skærpede krav for Danmarks virksomheder i forhold til at rapportere sit arbejde med ESG. Forkortelsen står for environmental, social og governance, tre bæredygtighedskriterier, som har sit ophav hos FN, og som danske virksomheder skal måle sig selv på, når de som loven foreskriver, aflægger rapport om bæredygtighed i forbindelse med årsregnskabet.

Men det er en ressourcetung og tidskrævende omgang for landets restauranter, og derfor er brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer, DRC, gået sammen med ESG-virksomheden Valified om at lancere en brancheløsning, der udover at fungere som en fælles rapporteringsstandard for restaurationsbranchen også er en sammenhængende digital understøttelse af virksomhedernes ESG-arbejde. Det oplyser Valified i en pressemeddelelse.

Formålet er kort og godt at gøre ESG-arbejdet nemmere for restaurationsbranchen, fortæller Jesper Kring, administrerende direktør hos Valified

”Ved at lave en digital ESG-løsning opnår man varig værdi, idet et digitalt system medfører, at det er nemmere at følge med, når der opstår ændringer. Desuden får virksomhederne via løsningen også mulighed for at benchmarke sig selv i forhold til branchen – ligesom de let kan dele data med samarbejdspartnere som for eksempel kunder, forsikringsselskaber eller banken,” siger han.

Vil spare branchen penge
Den nye brancheløsning er udviklet på baggrund af en omfattende væsentlighedsanalyse af restaurationsbranchen og dens stakeholders i forhold til de 1.144 datapunkter, der indgår i EU’s nye lovgivning.

For landets restauranter har det ifølge Valified den fordel, at virksomhederne ikke skal starte helt fra nul. De kan i stedet tage udgangspunkt i en brancheanalyse og derfra udpege og rapportere egne ESG-handlingsplaner og indsatser, hvilket Valified påpeger, kan spare restauranterne penge.

Jesper Kring oplyser, at små og mellemstore virksomheder normalt kan se frem til en regning på 50.000 til 100.000 kroner i konsulenttimer, når de med professionel hjælp skal finde frem til datapunkter, der er relevante for dem. Han mener, at branchen samlet set kan opnå en besparelse på 75 til 150 millioner kroner med den nye brancheløsning.

Birgitte Wad, DRC’s innovationschef, fortæller, at organisation sammen med Valified har fundet frem til de mest relevante datapunkter for branchen at rapportere på.

“Udvælgelsen af de relevante datapunkter inden for E, S og G er noget af det, som kan ende med at trække tænder ud på virksomhederne. I samarbejde med Valified og vores medlemmer har vi identificeret 70 datapunkter, som er relevante for branchen; CO2 og energiforbrug, lokalsamfund og medarbejdere, biodiversitet og økosystemer, emballage og affald – for blot at nævne nogle.”

 

Relaterede artikler:

Hotelkæde vinder hæder for at reducere madspild

Første zoo med grøn certificering

Kæde genvinder miljømærke på samtlige hoteller