Friluftsscenen i Tivoli Friheden. PR-foto.

Jysk tivoli får grøn anerkendelse

Fokus på grønne løsninger har lønnet sig for Tivoli Friheden i Aarhus. Forlystelsesparken har fået Green Attraction-certificeringen efter indsatser som eldrevne køretøjer og økologisk øl på hanerne.

Aarhusianske Tivoli Friheden kan nu melde sig ind i den fortsat lille skare af forlystelsesparker, der har opnået Green Attraction-certificeringen, attraktionernes svar på Green Key, der blev lanceret den 30. august 2022 af HORESTA og Friluftsrådet.

Certificeringen betyder, at forlystelsesparken lever op til en række krav, der for eksempel omfatter affaldssortering, økologi, rengøringsmidler, et lavere energiforbrug med mere.

”Vi er rigtigt glade for Green Attraction-certificeringen og den anerkendelse, der ligger i det. Men det er ikke et endemål men en del af en rejse, hvor vi hele tiden undersøger, om der er noget vi kan gøre anderledes,” fortæller Henrik Ragborg Olesen, direktør i Tivoli Friheden, i en pressemeddelelse.

Solceller, el-køretøjer og økobajer
Tivoli Friheden har blandt andet fokuseret på at blive mere energivenlig. Blandt andet har man installeret solceller på meget synlig vis med et solcelletræ ved indgangen og en solcelleblomst på forlystelsesparkens grønne torv. Man har også installeret såkaldte vindtulipaner, der leverer vindenergi til faciliteter som for eksempel den traditionelle forlystelse, Frihedskarrusellen.

Andre energiinitiativer er mindre synlige. Eksempelvis er værktøj og køretøjer i parken udskiftet med eldrevne versioner, der er indkøbt energivenlige maskiner som vaske- og opvaskemaskiner, parken har arbejdet med at nedbringe strømforbruget i køkkenerne, og der bruges i altovervejende grad miljøvenlige rengøringsmidler, oplyser Tivoli Friheden.

”Noget af det seneste, vi har gjort, er at skifte til økologisk øl i fadølshanerne. Vores Fed Fredag-koncerter tiltrækker flere tusinde gæster hver fredag i sæsonen, så her gør det naturligvis en stor forskel, hvad der serveres, og hvad, det serveres i. Derfor har vi også gennem flere år benyttet os af genbrugsglas, der vaskes mellem koncerterne,” fortæller Henrik Ragborg Olesen.

Parken har også sat flere tiltag i søen. Blandt andet har man udskiftet lys i parken til LED-belysning, som er noget mindre energikrævende. Det gælder også belysningen til halloween og jul.

Tivoli Friheden er ikke den eneste forlystelsespark i Danmark, som har opnået Green Attraction-certificeringen. Det har Fårup Sommerland og Tivoli også.

 

Relaterede artikler:

Stor dansk attraktion får miljømærke

Første zoo med grøn certificering

Fyn rykker sig nærmere bæredygtighedsvision