Forlystelse i Sommerland Sjælland. PR-foto.

Vil sænke strømforbrug med kunstig intelligens

Sommerland Sjælland går et skridt videre for at afdække, hvor der kan spares på strømmen. En kunstig intelligens skal vise, hvor parken kan optimere sit strømforbrug.

At holde øje med strømforbruget i en forlystelsespark kan være en kompliceret affære. Ud over strømforbruget fra forlystelser er der også restauranter og kiosker, og hvordan undgår man, at nogen glemmer at slukke frituregryden? Hvad tid bliver softicemaskinerne tændt, og er der apparater, som bruger unødvendigt meget strøm og trænger til vedligeholdelse?

Det er spørgsmål som disse, som Sommerland Sjælland vil have svar på, og snart kan de svar være på vej gennem brug af kunstig intelligens og data, som parken har indsamlet i løbet af denne sæson.

Forlystelsesparken har i samarbejde med Alexandra Instituttet og AI Danmark, der hjælper virksomheder med digital omstilling, sat intelligente målere på alt fra brødristere, friturekar, kasseapparater og frysere, og målet er at finde mindre indlysende måder, hvorpå der kan spares på strømmen.

“Vi har mange mindre installationer, så da der kom det her AI-projekt, så tænkte vi, at det kunne være fint, hvis man kunne måle på el og samtidig kunne sætte kunstig intelligens til at detektere, hvis eller når en installation falder uden for i normalforbrug,” fortæller Kåre Dyvekær, der ejer Sommerland Sjælland.

Håber at kunstig intelligens kan opfange mønstre
Indtil videre har dataopsamlingen betydet, at forlystelsesparken nu har fået et bedre overblik over, hvordan strømforbruget ser ud forskellige steder i parken. Sommerland Sjælland har endda købt yderligere 40 målere for at holde øje med steder, hvor strømforbruget er væsentligt.

“Lige nu er AI’en ikke klogere end os, men vi har fået mod på det. Vi får et dataoverblik, der gør, at vi kan se anormaliteter. I takt med at vi får flere målesteder, så vil vi kunne se, om der er sammenhæng mellem noget tidsmæssigt og hvem, der eventuelt er gode til at spare på strømmen. Det har enormt stor betydning, om du først tænder frituregryden, når du skal bruge den og ikke, når du møder ind. Det fokus har vi ikke haft før, fordi vi ikke har kunnet måle det,” fortæller Kåre Dyvekær.

Planen er nu, at der skal laves en el-signatur for hvert apparat i sommerlandets kiosker, og det betyder, at man kan sætte en måler op på hver af kioskernes hovedforsyninger, og dermed kan en kunstig intelligens analysere, om noget er unormalt i strømforsyningen.

Det kan hjælpe Sommerland Sjælland med at lokalisere, hvilke apparater har brug for vedligeholdelse, fortæller Kåre Dyvekær.

“Jeg kunne godt tænke mig, at AI’en helt ned på apparatniveau kunne detektere, hvis filtret i en emhætte trænger til at blive skiftet, eller hvis et varmelegeme bliver dårligt. Mange af de her vedligeholdelsesting vil man sandsynligvis kunne se i strømforbruget,” siger han.

Den kunstige intelligens kan måske også bruges til at forudsige, hvor mange frituregryder eller andre apparater, som parkens medarbejdere skal tænde, alt efter hvor mange gæster Sommerland Sjælland forventer.

“Jeg tror, at når vi har nok data, så begynder AI’en at kunne gennemskue nogle mønstre, som vi ikke ser og dermed kommer til sin ret. Hvis vi fodrer den med data på vores gæsteantal, så vil den måske kunne sige, at i dag har vi x antal gæster og har brug for følgende installationer,” forklarer Kåre Dyvekær.

 

Relaterede artikler:

Light-billet til jul i Legoland: Matcher Tivoli-pris

Millioninvestering lader Tivoli-gæster opleve nordlys

Tivoli opjusterer atter forventninger til året