Den Gamle Bys nye hovedindgang, som blev indviet i 2023. Pr-foto.

Markant højere prisstigninger på kulturoplevelser

De seneste år er prisen på kulturoplevelser som forlystelsesparker og museer steget markant mere end forbrugerpriserne generelt. I slutningen af 2023 var sagen dog en anden.

De seneste otte år er det blevet dyrere at få kulturelle oplevelser i Danmark. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Og sammenlignet med de generelle forbrugerpriser, har prisstigningerne været en del større, når det gælder kulturoplevelser, end når det gælder de generelle forbrugerpriser.

Siden 2016 er de generelle forbrugerpriser i Danmark således steget med 18,5 procent. Til sammenligning er det blevet 45 procent dyrere at besøge et museum eller en zoologisk have. Det svarer til, at end billet, der i 2016 kostede 100 kroner, i dag koster 145 kroner.

Når det gælder landets forlystelsesparker, er priserne steget med 37 procent siden 2016, mens en billet til biograf eller teater er steget 31 procent i perioden.

Har ikke afskrækket kunder
Men prisstigningernes himmelflugt ser ud til at være bremset den seneste tid. Ifølge Danmarks Statistik har prisstigningen på de fleste kulturoplevelser ligget næsten stille fra oktober 2023 og året ud.

Og det ser samtidig bestemt ikke ud til, at de højere priser sammenlignet med 2016 er noget, som afskrækker danskerne fra at tage ud og oplevelse de danske turistattraktioner og kulturoplevelser.

Når det gælder kulturoplevelser uden for eget hjem, er museer og koncerter højdespringere. Mellem april, maj og juni 2023 har 34 procent af den danske befolkning således været på museum eller til koncert.

22 procent af befolkningen har samtidig været på besøg i forlystelsesparker i andet kvartal af 2023, mens de zoologiske haver fik besøg af 21 procent af befolkningen i samme periode.

Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks måler kun, hvordan priserne i Danmark udvikler sig. Det betyder samtidig også, at indekset ikke viser, hvad specifikke varer koster på et givent tidspunkt.

Forbrugerprisindekset bliver opgjort månedligt på baggrund af 25.000 priser, som indsamles i 1.800 butikker, virksomheder og institutioner i Danmark.

Danmarks Statistik gør opmærksom på, at der er en vis usikkerhed i tallene, da de er baseret på stikprøver, som man foretager. Når det gælder kulturtilbud, indgår priser på sæson- og turkort samt enkeltbesøg.

 

Relaterede artikler:

Rekordmange overnatninger i januar

Outdoorturister søger mod de danske byer på ferien

Rekord i beskæftigelse hos hoteller og restauranter