Sønderjylland er stærkt afhængig af indtægter fra navnlig tyske turister. Her er det mindestenen nord for Christiansfeld, der blev rejst i forbindelse med den danske genforening med Sønderjylland – i år for 100 år siden. Foto: Henrik Baumgarten.

Tyskland klar til grænseåbning til Danmark

Ministerpræsidenten i den nordligste tyske delstat ønsker at hæve grænsebommene til Danmark. Sønderjyske borgmestre beder om det samme, ”ellers venter et blodbad for regionens turisme.”

Foreløbig fraråder Udenrigsministeriet i København alle ikke-nødvendige rejser til andre lande – også Tyskland. De danske rejsevejledninger med de lukkede grænser løber foreløbig til på søndag, den 10. maj.

I denne uge forventes statsminister Mette Frederiksen på pressemøde blandt andet at informere om, hvorvidt rejsevejledningerne fastholdes – det regnes som mest sandsynligt at lukningen fastholdes i en ny periode.

Men når Danmark skal til at åbne igen bliver det sandsynligvis til at begynde med i form af netop en genåbning af grænsen til Tyskland, Danmarks eneste landfaste grænse.

Nu skriver den danske avis i Nordtyskland, Flensborg Avis, at Tyskland gradvist vil åbne grænsen mod Danmark. Ifølge avisen er Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther er blevet enig med Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, om at åbne grænsen til Danmark fra midt i maj. Slesvig-Holsten er den nordligste tyske delstat, der blandt andet har landegrænsen med Danmark.

”Vi har aftalt at udvikle en konkret plan for, hvordan grænsen til Danmark kan åbnes fra senest 15. maj,” siger Daniel Günther til Flensborg Avis.

Emnet ventes taget op igen i morgen, onsdag, når Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, mødes med de 16 tyske delstaters regeringschefer.

Sønderjyske borgmestre: Giv os en dato for en grænseåbning
Meldingerne fra Slesvig-Holstens ministerpræsident er sød musik for Destination Sønderjylland og borgmestrene fra Haderslev, Sønderborg og Aabenraa. De sendte i går, mandag, et åbent brev til den danske regering med ønsket om at få genåbnet grænsen til Tyskland.

I marts, april og maj forventes mistede turistindtægter at have kostet alene Sønderjylland over 600 millioner kroner, står der i brevet, der fortsætter:

”Lige rundt om hjørnet venter den højsæson, der for rigtig mange virksomheder og attraktioner er deres reelle eksistensgrundlag. Covd-19 rammer særligt hårdt i de dele af Danmark, hvor turismen er blandt de mest betydningsfulde og samfundsbærende erhverv. Sådan er det for eksempel hos os i Sønderjylland, hvor turismen skaber vækst, udvikling og arbejdspladser i form af 6.000 årsværk.

Sidste år havde vi i de fire sønderjyske kommuner (den fjerde kommune er Tønder, som dog ikke deltager i samarbejdet i Destination Sønderjylland, red) 2,4 millioner udenlandske overnatninger, hvilket svarer til, at næsten 60 procent af vores gæster kommer fra udlandet, primært fra Tyskland. Overnatningerne gav os en samlet udenlandsk turismeomsætning på 2,1 milliarder kroner.”

Videre står der i brevet: ”Et så stort beløb generes ikke alene af sommerhusudlejning, hoteller og campingpladser. Det generes også i et fintmasket net af restaurationer, caféer, attraktioner og oplevelser – og i særdeleshed af detailhandlen. I Sønderjylland er vi ved at tabe alt dette på gulvet.

Mange tyskere har valgt at fastholde deres ferie i Danmark og dermed deres bookninger. Men i takt med, at vi nærmer os sommermånederne, og der stadig ikke er en officiel dansk udmelding om en dato for den dansk-tyske grænses åbning, vil bookningerne blive aflyst og det næste blodbad i vores turismeerhverv indledes,” står der i det åbne brev, der afsluttes med denne appel fra Destination Sønderjylland og de tre kommuner i samarbejdsorganet til den danske regering:

”Lad både os og vores tyske turister få klar besked om, hvornår vi kan forvente, at grænseåbningen indledes og hvordan. Vi beder ikke om en straks-åbning af grænsen. Vi beder alene om en chance for at redde, hvad reddes kan.

Giv os en dato og en mulighed for at forholde os til virkeligheden og det scenarie, vi står i. Giv os mulighed for at handle og udvise al den rettidige omhu, der overhovedet er muligt i denne situation. Hjælp os med at redde vores virksomheder og arbejdspladser.”

Relaterede artikler:

Tyskerne er Danmarks klart største turistgruppe

“Jeg er nervøs for tiden efter corona”

Danskerne satte ny besøgsrekord i Tyskland