De nye cykelskilte skal hjælpe turister med at planlægge deres færd igennem Danmark (PR-foto: Vejdirektoratet).

Nye skilte skal binde landet sammen for cykelturister

Snart bliver det nemmere for cykelturister at finde de bedste cykelruter i Danmark. En ny type skilte skal bidrage med at øge oplevelsesværdien, lyder det fra transportministeren.

Når turister begiver sig på rundrejse i Danmark på deres trofaste jernhest, bliver det i fremtiden nemmere for dem at finde de bedste oplevelser langs de danske landeveje.

Vejdirektoratet har nemlig godkendt en ny type skilte, som er målrettet cyklister, der tager på tur i fritiden og på ferien. Det oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Idéen har man hentet fra Belgien og Holland, hvor skiltene bruges til at binde landenes cykelvenlige strækninger sammen.

Med de nye skilte kan vejmyndighederne afmærke cykelruter, der for eksempel egner sig godt til turister og byder på naturoplevelser. Tanken er, at cyklister kan bruge skiltene til at planlægge cykelturen, mens de er på ferie og eventuelt lade sig inspirere til at forlænge turen undervejs.

Investeringer gives godt ud
Staten og landets kommuner investerer allerede i dag store summer på cykelinfrastrukturen, oplyser Vejdirektoratet. Transportminister Thomas Danielsen håber, at skilte henvendt til cyklister kan bidrage til, at den allerede eksisterende infrastruktur udnyttes bedre.

”Med de nye skilte binder vi den cykelvenlige infrastruktur bedre sammen og giver cyklister lettere adgang til de gode cykeloplevelser. Ofte vælger vi den hurtige rute, men med de nye cykelskilte får turister og andre cyklister mulighed for at skrue op for oplevelsesværdien og blive ledt ad de mest naturskønne ruter,” siger Thomas Danielsen.

Vejdirektoratet noterer sig i øvrigt, at interessen for cykelturisme i Danmark er stigende. Samtidig øjner direktoratet en investering, som kan lønne sig.

En rapport fra VisitDenmark viser nemlig, at antallet af cykelturister er stigende, og samtidig bruger de også flere penge under deres ferier.

I gennemsnit brugte en cykelturist 1000 kroner i døgnet i 2022, og det er især de udenlandske cykelturister, der trækker forbruget op.

Vejdirektoratet oplyser, at de nye skilte er et supplement til de eksisterende skilte og afmærkninger, der i dag viser vej til for eksempel supercykelstier og de nationale, regionale og lokale cykelruter.

”Her kan de nye skilte ikke blot være med til at fremme fritidscykling, men også cykling generelt, ikke mindst uden for de store byer. Vi ved, at der er gode erfaringer med at benytte lignende stisystemer til afmærkning af cykelvenlige strækninger i lande som Belgien og Holland,” fortæller Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Er blevet til i samarbejde med flere organisationer
Skiltene er udarbejdet med støtte fra Friluftsrådet og Dansk Cykelturisme. De er allerede blevet testet og udviklet i fem af landets kommuner, hvor udviklingsarbejdet har stået på i flere år.

”Siden 2020 har vi arbejdet sammen med kommuner, destinationer og interesseorganisationer om at udvikle det nye rekreative cykelnet. Vi ser et stort potentiale i – og en efterspørgsel efter – at aktivere nye naturskønne ruter til gavn for både borgere og turister. Det kan nu lade sig gøre, og det er en kæmpe milepæl for både myndigheder og cyklister i Danmark,” udtaler Jesper Pørksen, direktør i Dansk Cykelturisme.

 

Relaterede artikler:

Ny rapport: Mange flere cykelturister vælger Danmark

Nyt værktøj viser danskernes cykelvaner

Pulje skal forbedre cykeloplevelsen i Danmark