Turister på tandemcykel ved Blokhus. Foto: Niclas Jessen

Nyt værktøj viser danskernes cykelvaner

To organisationer er gået sammen om at udvikle et digitalt danmarkskort, der viser, hvor de mest cykelglade danskere bor.

Det Nationale Videncenter for Cykelfremme er gået sammen med Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet for at kortlægge danskernes cykelvaner.

På baggrund af et omfattende arbejde med dataindsamling har organisationerne udviklet et digitalt danmarkskort, der viser, hvor danskerne oftest vælger at sætte sig på jernhesten, og hvorfor de vælger at gøre det.

Kortet giver blandt andet et overblik over, hvor stor en procentdel af borgerne i landets 98 kommuner, der vælger at tage på rekreativ cykeltur for at få sig en god oplevelse.

Baseret på omfattende undersøgelse
Det Nationale Videncenter for Cykelfremme, som er en del af Vejdirektoratet, har udviklet værktøjet på baggrund af Syddansk Universitets undersøgelse ”Danmark i bevægelse,” som blev foretaget i 2020. Her deltog 163.133 danskere i en spørgeskemaundersøgelse om deres bevægelsesvaner.

Afdelingsleder ved Vejdirektoratet, Marianne Foldberg, fortæller, at kortet byder på detaljeret og forskelligartet viden.

”Det er primært tænkt som et værktøj til kommuner og andre aktører inden for cykelverdenen, som beskæftiger sig med at få flere til at cykle. Når det er sagt, så står det alle frit for at gå ind og bruge det digitale danmarkskort, hvor man med få klik kan få svar på alverdens cykelrelaterede spørgsmål – lige fra hvor i ens kommune der er flest, der tager cyklen på arbejde, til hvor langt de andre i ens by cykler og om de føler sig trygge ude på cykelstierne,” fortæller hun.

Giver detaljeret billede af cykelvaner
For turistbranchen kan kortet for eksempel bidrage med konkret viden i forbindelse med projekter, der skal få danskerne mere ud på cykelstierne, når de vil besøge landets attraktioner, skriver Vejdirektoratet i en mail til Turisme24.dk.

Når det gælder rekreativ cykling, giver kortet et overblik over, hvor flest danskere dyrker landevejscykling, terræncykling og vælger at sætte sig på hverdagscyklen for sjov.

Kortet er inddelt i fire geografiske niveauer helt ned til de såkaldte ”kvadratnetklynger,” som Danmarks Statistik bruger i deres undersøgelser. Dermed giver kortet et meget fintmasket billede af danskernes cykelvaner.

 

Relaterede artikler:

Pulje skal forbedre cykeloplevelsen i Danmark

Ny hjemmeside skal give cykelturismen et løft

100 kilometer vandrerute fra kyst til kyst