Dansk Kyst- og Naturturisme vil forbedre cykeloplevelsen for turister i Danmark. Foto: Niclas Jessen.

Pulje skal forbedre cykeloplevelsen i Danmark

Dansk Kyst- og Naturturisme ønsker at styrke dansk cykelturisme med forbedrede cykelruter i Danmark. Nu er organisationen klar med en pulje, så kommuner kan lægge planer for lokal infrastruktur.

I januar 2022 startede Dansk Kyst- og Naturturisme samt de ni danske kommuner Ringkøbing-Skjern, Varde, Sønderborg, Aabenraa, Haderslev, Tønder, Vordingborg, Faxe og Stevns arbejdet med et demonstrationsforløb, som efter planen skal være kimen til et nyt rekreativt cykelnetværk i Danmark.

Nu er projektet klar til at blive bredt ud til resten af Danmark, og derfor har Dansk Kyst- og Naturturisme etableret en pulje på 1,5 millioner kroner, som kommuner kan søge til at udvikle betanetværker, som er digitale råskitser til et såkaldt cykelknudepunktsnetværk, som efter planen skal gøre Danmark mere attraktivt for cykelturister.

Interesserede kommuner kan søge 150.000 kroner af den samlede pulje til konsulentassistance eller midlertidige deltidsansættelser.

Margueritruter til to hjul
Cykelknudepunktsnetværket kan næsten beskrives som cyklens svar på margueritruten. Netværket forbinder cykelvenlige strækninger, som allerede eksisterer, ved hjælp af knudepunkter.

Strækninger udvælges, så de går uden om store hovedveje og larmende trafik, og i stedet passerer smuk natur, faciliteter og lokale seværdigheder.

Kommunerne, der vælger at deltage, vil modtage et betanetværk af Dansk Kyst- og Naturturisme. Kommunerne skal herefter afsætte tid og ressourcer til at gennemarbejde, kvalitetssikre og forfine hele det kommunale betanetværk, så man har et realiserbart cykelnetværk i slutningen af 2023.

I praksis etablerer cykelknudepunktsnetværket afmærkede ruter, som alle hænger sammen gennem nummererede systemer. Dermed skal det generelt blive nemmere for turister at finde rundt på strækningerne.

Oprindeligt del af hjælpepakke
i 2020 indgik et flertal i Folketinget en aftale om en sommerpakke, der skulle genstarte dansk turisme efter nedlukningen af samfundet.

Cykelknudepunktsnetværket er en del af et større initiativ, som indgik i sommerpakken, som skal skabe bedre vilkår til cykelturisme i Danmark. I alt blev der i 2020 afsat 20 millioner kroner til udvikling og pilottests af netværket. Det nuværende cykelrutenet i Danmark har i øvrigt mere end 20 år på bagen.

Ud over midlerne fra Folketinget har Friluftsrådet også bidraget med 5 millioner kroner. Dansk Cykelturisme, der også er en del af projektet, skriver på deres hjemmeside, at de fleste cykelgæster foretager dagsture i Danmark. Med det nye netværk skal dagsturene samlet set blive en bedre oplevelse.

 

Relaterede artikler:

Flere turister tager på fisketur i Danmark

Indvier vandreruter på tværs af kommuner

Flere danskere skal overnatte i naturen