Peder J. Madsen, administrerende direktør for Hotel Koldingfjord. PR-foto.

Lad de unge møde virkeligheden

DEBAT: “Eleverne i folkeskolens ældste klasser skal i langt højere grad motiveres til at vælge et fag, der er fremtid i, frem for at stirre sig blind på gymnasiet som den eneste mulighed efter folkeskolen,” skriver hoteldirektør.

Af Peder J. Madsen , administrerende direktør for Hotel Koldingfjord.

Flere praktiske fag i skolen. Investering i moderne faglokaler. Større valgfrihed mellem fagene i de ældste klasser. Mulighed for juniormesterlære, hvor eleverne kan komme ud og snuse til virkeligheden i en virksomhed en dag eller to om ugen. ”Uddannelse og job” som et nyt fag.

Jeg siger ja tak til det hele!

Regeringen med undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i spidsen er på det helt rigtige spor i sit udspil til en omfattende folkeskolereform.

Eleverne i folkeskolens ældste klasser skal i langt højere grad motiveres til at vælge et fag, der er fremtid i, frem for at stirre sig blind på gymnasiet som den eneste mulighed efter folkeskolen.

Vi ved, at der bliver mangel på faglært arbejdskraft i de kommende år. Der bliver ikke mangel på unge med en halvsløj studentereksamen, som de i virkeligheden kun tog, fordi mor og far synes, det eneste rigtige er en studenterhue.

Fremtidens unge skal se mulighederne i hotelbranchen
Lad de unge møde virkeligheden på landets mange interessante virksomheder. Lad dem opleve, at de kan skabe noget. Lad dem snuse til fællesskabet i et køkken, på en byggeplads, i et værksted.

På Hotel Koldingfjord tager vi meget gerne imod unge i juniormesterlære. Vi glæder os til at vise fremtidens unge, hvilke muligheder et hotel som vores tilbyder.

Vi uddanner allerede receptionister, kokke, bagere, tjenere, konditorer, og vi har studerende i praktik fra en række uddannelser. Vi tager imod skolepraktikanter og har lige indledt et samarbejde med en lokal skoleklasse, som vi får besøg af et par gange om året gennem hele deres skolegang.

De unge elsker at mærke stemningen på et hotel, der summer af liv. De finder ud af, at for eksempel jobbet som tjener kræver viden, faglighed, overblik og menneskekundskab.

Alle stillinger kræver viden og kompetencer
På Hotel Koldingfjord taler vi meget gerne om kloge hænder. Der findes ikke stillinger i dag – og da slet ikke i fremtiden – der kan løses uden viden og kompetencer. Derfor irriterer det mig da også, når jeg af og til får en fornemmelse af, at nogle fag eller uddannelser betragtes som finere end andre.

Det fine er at lære et fag eller tage en uddannelse. At bruge alt, hvad man har, for at blive så dygtig som mulig. Det er fint. Det giver mening i tilværelsen og sikrer et udfordrende og udviklende arbejdsliv. Det giver respekt – og selvrespekt.

Jeg håber, regeringen gennemfører sine planer. Dels er det helt nødvendigt for samfundets udvikling. Dels er det vigtigt for de kommende generationer af børn og unge, at de får en reel mulighed for at vælge deres livsbane selv.

 

Relaterede emner:

HORESTA roser regeringens folkeskoleudspil

Holder igen trods mangel på arbejdskraft

Organisation måber over ministers nej