Udeservering på Værnedamsvej i København. Foto: Maria Sattrup.

Forbud mod udeservering blev nedstemt

Efter flere måneders debat endte der ikke med at være flertal for at lukke ned for udeservering i hovedstaden efter klokken 22. Nu åbner politikerne endda op for mere udeservering.

Der er ikke politisk flertal for et forbud mod udeservering efter klokken 22 fra søndage til og med torsdage i Københavns Kommune.

Så meget står klart efter et møde i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg, som fandt sted mandag den 4. december.

Forslaget er blevet debatteret flittigt i København, siden teknik- og miljøudvalget på et møde den 22. maj blev enig om at sætte gang i en politisk proces for at finde ud af, om københavnernes ønske om nattero overstiger glæden ved at kunne nyde en kold pilsner i aftenmørket.

I første omgang var der lagt op til et generelt forbud mod udeservering efter klokken 22 i hele København, men efter at det i en offentlig høring viste sig, at udeservering er populært blandt københavnerne, blev forslaget modificeret, så der kun var tale om særligt udvalgte områder. Det er denne version, der var til afstemning den 4. december.

I den offentlige høring, som sluttede den 25. august, har forvaltningen modtaget 1.499 høringssvar, hvoraf 1.144 høringssvar forholder sig direkte til de ændrede åbningstider, som det politiske forslag i udgangspunktet lagde op til. Heraf støtter 270 borgere forslaget, hvilket svarer til 23,6 procent, mens 874 er imod de ændrede åbningstider, hvilket svarer til 76,4 procent af høringssvarene. Og trods modificeringen valgte et flertal af politikerne i teknik- og miljøudvalget altså at lytte til et flertal af borgerne og forkaste forslaget.

I øvrigt har Københavns Kommune foretaget en undersøgelse blandt borgere i kommunen, og herfra kan det ligeledes konkluderes, at der er en stor opbakning til udeservering i byen, og hele 96 procent af københavnerne synes, at der er positive ting ved at bo i en by med udeservering.

HORESTA glæder sig over beslutning
Hos erhvervsorganisationen HORESTA glæder man sig over, at et forbud mod udeservering i København nu ser ud til at have fået dødsstødet. Det gælder både organisationens viceadministrerende direktør, Jeppe Møller-Herskind, og HORESTAs politiske chef, Maria Olafsson, der havde fundet champagnen frem på LinkedIn for at fejre beslutningen.

”Nu er det langt om længe lykkedes. Det er en enorm sejr for byens restauranter, cafeer og barer, at København alligevel ikke skal lukke og slukke klokken 22.00 på en hverdagsaften i juli. Mange fejrede allerede sejren for flere måneder siden, da flertallet bag det oprindelige 22-forslag smuldrede, men i HORESTA holdt vi vejret. I stedet har vi siden da arbejdet på at forhindre lignende forslag i at få flertal,” skriver Maria Olafsson således på LinkedIn, hvor hun også takker nogle af forslagets politiske modstandere, Enhedslisten, Socialdemokratiet, Venstre og Radikale.

I en pressemeddelelse oplyser Jeppe Møller-Herskind, at forbuddet mod udeservering har stået særdeles højt på HORESTAs dagsorden.

”Vi har kæmpet en hård kamp imod dette forslag, og derfor glæder det os selvfølgelig meget, at der ikke længere er opbakning til det. Først og fremmest en stor tak til de partier, som på ægte demokratisk vis lyttede til vores og andres argumenter. Men også tak til de 1.499 borgere, der ’råbte op’ i den offentlige høring,” siger Jeppe Møller-Herskind.

Han tilføjer:

”København kan noget helt særligt. Byen har et stærkt brand, der handler om livsglæde og åbenhed, og her spiller muligheden for at nyde de lange og lyse sommeraftener ind som en del af oplevelsen og fortællingen. Aftenens afgørelse er en sejr for mange.”

Åbner op for mere udeservering
Ikke nok med, at politikerne i Københavns Kommune nu har droppet idéen om et forbud mod udeservering. Nu åbner de endda op for, at flere steder kan tilbyde udeservering indtil klokken 02. Det oplyser teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) til Ritzau.

Hos Dansk Erhverv glæder branchedirektør for turisme, oplevelse og kultur Lars Ramme Nielsen sig gevaldigt over nyheden. Der kan dog ske at være et men, skriver direktøren på LinkedIn.

“Hos Dansk Erhverv er vi meget glade for beslutningen i dag i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune. Flere steder i København kan fremover have udeservering til klokken 02. Og udvalget har besluttet, at størstedelen af restauranter og barer i København som udgangspunkt skal lukke klokken midnat. Det oprindelige forslag om at ændre grænsen til klokken 22 var lodret imod det meget store flertal af københavnernes kærlighed til udeservering. Det kan være et hår i suppen afhængigt af endelig udformning, at der genindføres et gebyr for udeservering. Men livslyst vandt,” skriver Lars Ramme Nielsen således på LinkedIn.

 

Relaterede artikler:

Trækker sig fra forbud mod udeservering

HORESTA: Forbud mod udeservering er håbløs symbolpolitik

Støtter ikke længere eget forslag om udeservering