Udeservering på Værnedamsvej i København. Foto: Maria Sattrup.

Støtter ikke længere eget forslag om udeservering

Alternativet har trukket støtten til forslaget om at forbyde udeservering i København efter klokken 22. Selv siger partiet, at det var dårligt forberedt, da forslaget blev søsat i maj. Reaktionerne fra erhvervsorganisationerne er delte.

Det ser nu endegyldigt ud til, at forslaget om at forbyde udeservering efter klokken 22 i København på hverdage er dødt og begravet. Forslaget er blevet debatteret bravt i hovedstaden, hvor 1500 borgere gik til tasterne for at ytre deres mening under den offentlige høring.

Til et møde i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune stillede Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten forslaget.

I første omgang drejede det sig blot om at sende forslaget for forbuddet i høring, og for stemte Socialdemokratiet, De Konservative, SF og Alternativet. De Radikale, Venstre og Enhedslisten stemte imidlertid imod.

Nu har Alternativet her godt fem måneder senere dog trukket partiets støtte til forslaget. Det skriver TV2 Kosmopol. Med egne ord har partiet skiftet mening

”Vi var lidt dårligt forberedt, da forslaget blev stillet tilbage i maj. Jeg var ny i udvalget, og S og SF spurgte, om vi ville støtte det, og det sagde jeg ja til, fordi jeg gerne ville tage problemerne alvorligt. Siden er jeg blevet klogere. Jeg har brugt en del tid på at snakke med beboerforeninger, brancheforeninger og forvaltningen – hvad kan vi rent faktisk gøre, når det kommer til at få en velfungerende udeservering,” fortæller Troels Christian Jakobsen, der er Alternativets medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

I stedet foreslår partiet nu en løsning, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen skal vurdere, om barer og caféer må holde åbent mellem klokken 22 og klokken to.

Ligger en barer tilstrækkeligt langt fra beboelse, mener partiet, at det bør være muligt at holde åbent i nattetimerne frem til klokken to, mens det skal være muligt at pålægge virksomheder at lukke for udeservering tidligere, når den er til gene for borgere.

Glæder sig over trukket støtte
Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv glæder man sig over, at alternativet har trukket støtten til forslaget. Det skriver organisationen i et opslag på LinkedIn.

”Det er gode nyheder, at Alternativet i København nu trækker støtten til forslaget om at begrænse udeserveringen til klokken 22.00 i hverdage. Et forslag som Dansk Erhverv har været stærkt kritisk overfor, da det vil være skadeligt for byens internationale omdømme og medføre omsætningsnedgang for de berørte restauranter, cafeer og serveringssteder,” skriver Dansk Erhverv.

Her forstår man ikke, at forslaget overhovedet er blevet stillet:

”Forslaget har også været uforståeligt i lyset af, at kommunen selv forinden havde spurgt byens borgere om deres holdning til netop udeservering, og her fandt, at et stort flertal har stor glæde ved muligheden for udeservering – også i hverdagen,” skriver organisationen således.

HORESTA er skeptisk
Hos HORESTA glæder man sig ligesom Dansk Erhverv over, at flertallet for forslaget er væk. Her er man dog ikke specielt begejstrede for Alternativets alternativ, lyder det fra Maria Olafsson, der er politisk konsulent i HORESTA på LinkedIn.

”Nu skulle man tro, at jeg var ovenud lykkelig, men det er desværre ikke tilfældet. Alternativet foreslår nemlig i stedet, at forvaltningen løbende skal vurdere, i hvilke områder barer og restauranter må holde åbent mellem kl. 22.00-02,” skriver hun.

Hun fortsætter:

”Alternativet ønsker med denne model at lukke områder ned på nogle meget uspecifikke kriterier, og det lyder i mine ører som en dyr og tung bureaukratisk løsning, der skaber utryghed om både virksomheder og beboere.”

 

Relaterede artikler:

Melder om konstruktiv dialog om udeservering

I nat slutter høring om udeservering

Flest er negative over for forbud mod udeservering