Hotel d'Angleterre. PR-foto.

Trods rekordmåneder: Blandet første kvartal for landets hoteller

Selvom der i årets første to måneder har været flere gæster på landets hoteller end i 2023, er der ikke kun gode nyheder. Færre erhvervsovernatninger og høje omkostninger går ud over indtjeningen.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 2,6 procent flere hotelovernatninger i februar i år sammenlignet med sidste år. I alt 1,1 millioner overnatninger blev det til på landets hoteller, og det er rekordmange. Samtidig er det anden måned i træk, hvor der bliver slået rekord.

Trods det mener Dansk Erhverv ikke, at første kvartal af 2024 var entydigt godt for landets hoteller. For mens overnatningstallene for marts endnu ikke er blevet opgjort, oplyser erhvervsorganisationen, at belægningsgraden på hotellerne er et enkelt procentpoint lavere end i marts 2023. Det viser tal, som Dansk erhverv har adgang til fra de godt 200 hoteller, som erhvervsorganisationen repræsenterer.

”Med det negative resultat for marts, så ender hotellernes belægning i første kvartal med at ligge kun et procentpoint højere end i samme periode sidste år. Gennemsnitsprisen er stort set på niveau med samme periode sidste år og RevPAR, som er hotellernes omsætning per tilgængeligt værelse går kun frem med to procent, ” fortæller Lars Ramme Nielsen, der er branchedirektør for turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Udviklingen i første kvartal er dog ikke fordelt ligeligt i København, Aarhus, Aalborg, Odense og Trekantområdet. København noterer som den eneste by en stigning i omsætningen per tilgængeligt værelse på 5,5 procent.

Med undtagelse af Aalborg, så har alle byer også en lidt lavere gennemsnitspris end samme kvartal sidste år. Aarhus og København har en lidt højere belægningsgrad i år, mens Aalborg, Odense og Trekantområdet har en lidt lavere belægningsgrad, oplyser Dansk Erhverv.

Corona spøger stadig i statistikken
En anden faktor, som vækker bekymring hos Dansk Erhverv, er, at hotellernes omsætning i marts bærer præg af, at færre købestærke erhvervsturister finder vej til hotellernes senge. Og det er et problem, mener erhvervsorganisationen, for hotellerne kæmper stadig mod forhøjede omkostninger.

”I marts var gennemsnitspriserne på hotelværelser i de store byer lavere end sidste år. Det er bekymrende, da hotellerne er meget mærket af højere omkostninger i deres drift,” siger Lars Ramme Nielsen.

I København har der desuden manglet internationale kongresser i første kvartal af 2024, og der er heller ikke udsigt til mange store events med tusindvis af deltagere i år. Ifølge Dansk Erhverv er det fortsat efterdønninger fra coronakrisen, som spøger, for under pandemien gik salget helt i stå.

Derfor spiller ferieturister også en vigtigere rolle for hotellerne i år, fortæller Lars Ramme Nielsen.

”Der er fortsat en fremgang i antallet af ferieturister i hovedstaden, især fra det store udland. Men det kan mærkes, at de er mindre købestærke end erhvervsturisterne. De svenske og norske turister er fortsat påvirket af valutakurserne, og hotellerne kan tydeligt mærke, at de kommer til Danmark i noget mindre grad, ” siger Lars Ramme Nielsen.

Som nævnt repræsenterer Dansk Erhverv godt 200 hoteller og konferencesteder på landsplan. Tilsammen står de for mere end 32.000 hotelværelser. I hovedstaden står hotelmedlemmerne i Dansk Erhverv for godt 86 procent af alle hotelværelser, oplyser erhvervsorganisationen.

 

Relaterede artikler:

Februar bød på rekordmange overnatninger

Rekordmange overnatninger i januar

Markant højere prisstigninger på kulturoplevelser