Børn der modtager feriehjælp fotograferet under ophold ved Ho Bugt. Foto: Mathilde Bech.

Behovet for feriehjælp stiger markant

Antallet af udsatte børnefamilier, der søger om at få feriehjælp, er steget markant. Inflation og stigende elpriser, har mærket familiernes privatøkonomi.

Endnu engang er en af dansk turismes kedeligste rekorder blevet slået. Antallet af børnefamilier, der har søgt om at få feriestøtte fra Dansk Folkehjælp, er nemlig steget markant.

Således har 25 procent flere søgt om feriehjælp sammenlignet med sidste år, hvor 10.281 familier søgte om feriehjælp, og sammenlignes tallet med 2019, er stigningen endnu mere markant.

I 2019 søgte 3.946 familier om Feriehjælp hos Dansk Folkehjælp. I 2023 er det tal steget til 12.820.

Feriehjælp består af en uges sommerferie i enten et sommerhusområde eller oplevelsescenter, eksempelvis Lalandia, og drives af frivillige. Dansk Folkehjælp bestræber sig på at sende børn og unge afsted med andre fra samme lokalområde, så kontakten kan bevares efter ferien.

De seneste år har danskernes hverdag været præget af inflation og stigende elpriser, og det har efterladt de mest udsatte familier et svært sted, skriver Dansk Folkehjælp i en pressemeddelelse.

I marts måned ophørte det midlertidige børnetilskud – et skattefrit tilskud til udsatte familier med børn under 15 år. En enlig forsørger med to børn kunne dermed se det månedlige råderum svinde ind med cirka 1.800 kroner.

40 procent bliver hjemme
I samarbejde med Dansk Folkehjælp har Egmont Fonden udarbejdet en undersøgelse med fokus på sommerferien blandt økonomisk trængte familier.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 83 procent af de adspurgte ikke var på minimum én uges ferie i sommeren 2022. 40 procent af børnene var hjemme hele sommeren og ud af dem deltog 71 procent slet ikke i nogle aktiviteter – hverken endagsture eller udflugter. Knap halvdelen af de adspurgte børn vurderer selv, at deres sommerferie ikke var lige så sjov og spændende som deres klassekammeraters.

”Stigningen i antallet af ansøgere bekræfter desværre, at alt for mange børn fortsat vokser op i fattigdom. Det skaber mistrivsel, ensomhed og udenforskab, og trækker ofte negative spor ind i børnenes voksenliv. I år hjælper Dansk Folkehjælp cirka 1.000 børnefamilier, men ansøgerantallet og den nye rapport viser, at behovet er langt større. Det kalder på politisk ansvar, og at vi fortsætter med at sammentænke den direkte hjælp med mere helhedsorienterede sociale indsatser,” siger Mirka Mozer, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.

Hotel tilbyder gratis ophold til 70 familier
Hotel Nyborg Strand har besluttet sig for at hjælpe en del af de familier, der ikke har råd til at tage hjemmefra i sommerferien.

Hotellet giver derfor gratis ophold til 70 børnefamilier, der ankommer til hotellet i to hold i løbet af sommeren. Her står den på fire dages ferie med fuld forkælelse og masser af aktiviteter.

At Nyborg Strand i år har taget dette initiativ udspringer af en radioudsendelse som hotellets direktør Jan G. Larsen hørte sidste sommer. Her blev der sat fokus på, at et rekordstort antal familier havde fået afslag på feriehjælp og således ikke kunne komme på ferie.

“Det ramte mig dybt i hjertet. Det bør ikke være virkeligheden i vores velfærdssamfund. Min første tanke var, at det kunne jeg og vi på Nyborg Strand gøre noget ved. Det føltes som det mest naturlige for mig at tage den opgave og føre den ud i livet. Det handler om medmenneskelighed og om at gøre noget godt for andre – og dét er vi gode til på Nyborg Strand,” har Jan G. Larsen tidligere fortalt.

 

Relaterede artikler:

Hotel tilbyder 70 udsatte børnefamilier gratis ophold

Højere inflation i turistbranchen

Inflationen presser landets restauranter