Hotel Randers var tidligere i år genstand for kritik fra Arbejdstilsynet, efter at en ledende medarbejder udsatte personale for tilsvininger og uønsket seksuel opmærksomhed. Foto: Hotel Randers.

Arbejdstilsynet er stoppet med at varsle besøg

Arbejdstilsynet melder ikke længere på forhånd, når der foretages tilsynsbesøg. Ændringen sker som følge af en politisk aftale fra tidligere i år.

Arbejdstilsynet dukker i udgangspunktet uanmeldt op, når myndigheden fører tilsyn med landets virksomheder. Førhen har tilsynsmyndigheden dog varslet de virksomheder, der er udtaget til tilsyn om, at Arbejdstilsynet vil komme på besøg inden for de kommende 12 måneder.

Men denne varsling til virksomhederne er nu afskaffet, oplyser Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse. Arbejdstilsynet udtager dog som hidtil virksomheder til tilsyn ud fra en risikovurdering og på baggrund af konkrete anledninger.

Det kan for eksempel være i forbindelse med ulykker eller klager over arbejdsmiljøet på landets virksomheder. Derudover udtager tilsynet også en mindre andel af virksomheder tilfældigt via stikprøver.

Bygger på politisk aftale
Afskaffelsen af varslingsbrevet sker som led i implementeringen af arbejdsmiljøaftalen: Aftale om en fremtidssikret arbejdsmiljøindsats og indsats mod social dumping, der blev indgået den 30. marts 2023.

Aftalen blev indgået af samtlige partier i Folketinget, og har som et af sine formål at bekæmpe social dumping, arbejdslivskriminalitet og illegal arbejdskraft.

I aftalen skriver partierne, at det er uklart for landets virksomheder, hvad de konkret skal gøre, når de er blevet varslet om, at Arbejdstilsynet kommer på tilsyn inden for de kommen 12 måneder. Derfor har man valgt at sløjfe varslingen.

I aftalen fremgår det også, at Arbejdstilsynet fortsæt vil anmelde tilsyn i situationer hvor det på baggrund af kendskab til specifikke brancher vurderes at flytte mest muligt ved arbejdsmiljøet. Fremover vil Arbejdstilsynet anmelde flere besøg på forhånd end i dag.

I et nyhedsbrev gør HORESTA virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen opmærksomme på, at afskaffelsen af varslingen kræver, at virksomhederne fremover er forberedt på Arbejdstilsynets uanmeldte besøg ved blandt andet at sørge for at få planlagt de årlige arbejdsmiljødrøftelser.

Opmærksomhed på dårligt arbejdsmiljø i branchen
Særligt restaurationsbranchen har været i offentlighedens søgelys i år, når det drejer sig om arbejdsmiljø. TV2’s dokumentar Den bitre smag af Michelin løb således over skærmen i mange danske hjem i september månded.

Den afdækker arbejdsforholdene på udvalgte Fine Dining-restauranter i Danmark, og her fremsætter tidligere medarbejdere på restauranterne kritik af arbejdsmiljøet.

De har bland andet oplevet brud på ansættelseskontrakter, en hård tone overfor medarbejdere og i et enkelt tilfælde vold.

En undersøgelse fra i år, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø står bag, viser i øvrigt, at sager om uønsket seksuel opmærksomhed og chikane er mere udtalt i hotel- og restaurationsbranchen end på det danske arbejdsmarked generelt.

Omkring 41 procent af de beskæftigede i hotel- og restaurationsbranchen har oplevet mindst én hændelse af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane inden for de seneste 12 måneder, hvor det på tværs af alle brancher er 22 procent af de beskæftigede.

Samtidig har 36 procent af 15-19-årige i branchen oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og chikane det seneste år, hvilket er samme niveau som andre brancher i Danmark.

I gruppen af 20-29-årige i hotel- og restaurationsbranchen har 57 procent oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og chikane, hvor tallet er 37 procent for alle brancher.

 

Relaterede artikler:

Kalder til trepartsdrøftelse om arbejdsmiljø

Hotel får kritik efter sag om krænkende opførsel

Efter kritik: Forbedret arbejdsmiljø på museum