Konkurrencekommissær Margrethe Vestager. (Foto: Aurore Martignoni | Europa-Kommissionen | PR)

Vil pudse Margrethe Vestager på Booking.com

HORESTA har henvendt sig til Margrethe Vestager, da organisationen håber, at den danske konkurrencekommissær og Europa-Kommissionen vil sætte tommelskruerne på Booking.com.

EU-Kommissionen indførte i 2022 Digital Markets Act, som gør det muligt for politikerne at stille særlige krav til virksomheder, der har en tilpas stor omsætning. Disse kaldes ’gatekeepers’, fordi man mener, at selskaberne qua deres størrelse kan stå i vejen for den frie konkurrence.

Nu foreslår HORESTA, at Booking.com også omfattes af reglerne.

Parterne har et anstrengt forhold. Det så man blandt andet i løbet af sidste efterår, da HORESTA endte med at true med at lægge sag an mod platformen, fordi en række danske overnatningssteder manglede at få deres tilgodehavender udbetalt.

Ser flere problemer
For nuværende har Booking.com ikke en omsætning, der tilsiger, at selskabet burde udpeges som værende en ’gatekeeper’, men den danske organisation mener, at det skyldes efterveerne af COVID-19-pandemien, hvilket HORESTA venter vil ændre sig, når næste årsregnskab bliver offentliggjort.

Derfor har man skrevet et brev til Europa-Kommissionens konkurrencekommissær Margrethe Vestager, hvori hun opfordres til at stramme kravene over for Booking.com. Det bør man blandt andet gøre, fordi platformen har en markedsandel på 60 procent i EU, Norge, Island og Liechtenstein, lyder det.

Udover andelen af markedet problematiserer HORESTA også, at Booking.com gør brug af såkaldte prisklausuler, når platformen tegner kontrakter med hoteller. De betyder, at værelserne ikke må udbydes billigere på hotellernes egne hjemmesider end hos Booking.com.

Kalder det skadeligt for konkurrencen
Det er Pia E. Voss, der er administrerende direktør i HORESTA, som har skrevet under på brevet til den danske konkurrencekommissær. Hun mener, at den store platform medvirker til at skabe en usund konkurrencesituation.

”Allerede i dag spiller Booking.com en så afgørende rolle på hotelmarkedet, at de med deres prisklausuler er med til at svække konkurrencen til skade for forbrugere og hotelvirksomheder, fordi de med deres position som markedsleder kan forhindre andre i at konkurrere på prisen.”

”EU-kommissionens liste over kommende ’gatekeepers’ er lang, og de plukker løbende fra listen. Vi vil med henvendelsen til Vestager opfordre til at prioritere Booking.com,” understreger den administrerende direktør.


Relaterede artikler:

Booking.com har fortsat problemer med udbetalinger

Udbetalingssag: Booking.com kompenserer visse virksomheder

Opfordrer Booking.com til at overveje kompensation