Himmerland Golf & Spa Resort tæller udover tre golfbaner også hotel og konferencefaciliteter. Foto: Booking.com

Resort mener at have knækket koden på elevmangel

Hotellerne har svært ved at tiltrække det antal elever, de ønsker. På et jysk resort mener man, at opskriften på at tiltrække de unge er et godt arbejdsmiljø, og så lader man unge starte som elever allerede inden, de har valgt en uddannelse.

Hotel- og restaurationsbranchen mangler elever. I en rundspørge, som HORESTA foretog blandt sine medlemmer i juli måned svarer 57 procent af virksomhederne ”ja” til, at de gerne vil have flere elever, og 87 procent af dem angiver som årsag, at de ikke kan skaffe eleverne.

”Det er massivt, og det illustrerer meget tydeligt, hvilken enorm udfordring vi som erhverv står med. Der er ganske enkelt alt for få, der vælger en uddannelse som kok, tjener eller receptionist, og det er en kæmpe udfordring”, siger HORESTAs uddannelses- og projektchef, Pia Svane, i forbindelse med undersøgelsen.

Nu mener resortet HimmerLand, som ejes af Lars Larsen Group, at man har knækket koden for, hvordan man tiltrækker elever. Lige nu har virksomheden 21 elever, og det er et rekordstort antal. Resortets HR-chef, Pia Søgaard, mener, at der trænger til nytænkning i forhold til erhvervsuddannelserne, oplyser resortet i en pressemeddelelse.

Tilbyder praktikforløb før uddannelse
Resortet tilbyder, at elever kan prøve kræfter med faget, allerede inden de vælger en uddannelse. Det gælder for eksempel for Bertram Rytter Nielsen, som startede som elev den 1. juli 2022.

”Efter mit praktikforløb i HimmerLand blev min interesse for mad til min drøm. Jeg er vild med kokkefaget, fordi der ikke er en grænse for, hvor dygtig en kok kan blive. Selv de bedste kokke i verden kan blive bedre. Der er hele tiden nye metoder, ting der kan eksperimenteres med og nye råvarer. Det er ærgerligt at normen og trenden er, at man skal direkte på gymnasiet. Der skal også være plads til de kreative,” siger Bertram Rytter Nielsen og fortsætter:

”Jeg er glad for HimmerLand som elevplads, fordi læringskurven er stejl, og der er mange muligheder for at udvikle sig. Både med take-away, brasserie, sportsbar, a la carte, selskaber og fine dining. Jeg bliver klædt på til enhver udfordring, og jeg drømmer om at arbejde i det finere gourmetkøkken, når jeg bliver udlært til sommer 2025.”

HimmerLand vil gerne være fortaler for erhvervsuddannelserne, oplyser resortet, og gør sig derfor synlig både ude på erhvervsskolerne og til messer. Samtidig ansætter resortet alle elever under overenskomst.

Arbejdsmiljø og fleksibilitet i fokus
Pia Søgaard fortæller, at et godt arbejdsmiljø samt en god balance mellem arbejde og fritid er noget, som eleverne forventer.

”Vi sørger for en god onboarding og en struktureret læringsplan, men der skal stadig være 100 procent balance mellem arbejds- og privatliv,” fortæller hun.

Men der skal også mere til, fortæller HR-chefen:

”Det er nødvendigt at være fremtidsorienteret, integrere teknologi, bæredygtighed og menneskelige kompetencer for at gøre uddannelserne mere attraktive for de unge. Tendensen er desværre, at mange dropper ud af uddannelsen når de er ude på lærepladserne,” siger hun.

 

Relaterede artikler:

Manglen på arbejdskraft satte spor i branchen i 2022

Mangel på elever presser branche

Holder igen trods mangel på arbejdskraft