Berlaymont-bygningen, Europa-Kommissionens hovedkvarter. PR-foto: Dati Bendo.

Regulering af Airbnb nærmer sig

EU er nu rykket skridtet videre en ny lovgivning, som skal regulere markedet for korttidsudlejning. De nye regler vil blandt andet betyde, at bookingplatforme som Airbnb skal dele data med offentlige myndigheder.

Korttidsudlejning af helårsboliger til turister har været under debat længe, og erhvervsorganisationer som Dansk Erhverv og HORESTA har før været ude at efterlyse, at udlejningsplatforme som Airbnb begynder at dele data med myndighederne, således det bliver tydeligt, i hvor stort omfang helårsboliger bruges til korttidsudlejning for turister.

Det ønske er nu rykket et skridt tættere på at blive indfriet, for EU’s institutioner bestående af Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd er nu blevet enige om en såkaldt provisorisk aftale, som netop vil gøre det lovpligtigt for de store platforme som Airbnb at dele data med myndighederne.

På den måde vil unionen gøre op med, at helårsboliger reelt ender med at blive drevet som overnatningssteder, hvilket presser boligmarkederne på populære turistdestinationer.

”Turisme er afgørende for vores økonomi i EU. Kortidsudlejning er en vigtig del af turismens økosystem, men udlejningerne skal ikke ske på bekostning af lokalsamfundene. Denne aftale vil gøre lokale myndigheder i stand til at forvalte korttidsudlejning på en effektiv og forholdsmæssig måde. Den kommer til at bygge på forordningen for digitale tjenester og sikre, at bookingplatformene tager ansvar, deler data og hjælper med at bekæmpe ulovlige udlejninger,” udtaler Thierry Breton EU-kommissær for det indre marked.

Hilser regulering velkommen
Med den provisoriske aftale er EU nu nået til, at den nye lovgivning formelt skal vedtages af både Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd, for at den bliver til gældende lov. Men aftalen betyder i udgangspunktet, at institutionerne har accepteret lovgivningens ordlyd.

Når den bliver vedtaget, vil lovgivningen konkret betyde, at hver enkelte udlejer kommer til at blive udstyret med et unikt registreringsnummer, som bliver monitoreret og endda kan fratages af offentlige myndigheder. Myndighederne vil også kunne pålægge udlejningsplatformene at fjerne udlejere, som bryder reglerne, fra deres platforme.

Store udlejningsplatformene vil blive forpligtiget til at dele udlejningsdata med de offentlige myndigheder hver måned, mens små platforme vil kunne nøjes med at dele data med myndighederne hver tredje måned.

Hos HORESTA glæder man sig dog over, at man nu er nået skridtet videre i lovgivningsprocessen, skriver erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse. HORESTA understreger samtidig, at man sammen med hospitalitybranchens europæiske interesseorganisation, HOTREC, fortsat følger den politiske proces tæt.

 

Relaterede artikler:

Efterlyser gennemsigtighed fra Airbnb

Vil regulere bookinggiganter med ny lov

Udbetalingssag: Booking.com kompenserer visse virksomheder