Lars Ramme Nielsen, branchedirektør Turisme, oplevelse & kultur hos Dansk Erhverv (Foto: Dansk Erhverv | PR)

Efterlyser gennemsigtighed fra Airbnb

Branchedirektør ønsker at gøre op med, at boliger i København udlejes mere end de lovlige 70 dage om ugen. ”Der ses desværre også eksempler på udlejning, hvor boliger ender med at blive noget, der ligner en decideret banegård for turister,” skriver han.

I et opslag på LinkedIn efterspørger Dansk Erhvervs branchedirektør for turisme, oplevelse og kultur, Lars Ramme Nielsen, at der bliver gjort op med, hvad han kalder ”overdreven udlejning” af helårsboliger i København til turister gennem udlejningsportalen Airbnb.

”I Dansk Erhverv mener vi, at det er vigtigt, at boligerne i København bliver brugt til netop at være boliger. Selvfølgelig skal man som københavner kunne udleje sin bolig kortvarigt, når man for eksempel selv er på ferie. Men der ses desværre også eksempler på udlejning, hvor boliger ender med at blive noget, der ligner en decideret banegård for turister,” skriver branchedirektøren.

Helt konkret efterlyser Dansk Erhverv, at Airbnb begynder at dele data med myndighederne, således det bliver tydeligt, i hvor stort omfang helårsboliger bruges som udlejningsboliger.

”Kun Airbnb har overblikket og den nødvendige data, der ellers ville kunne skabe transparens om, hvorvidt der sker systematisk erhvervsmæssig udlejning af lejligheder i København,” skriver Lars Ramme Nielsen.

Han fortsætter:

”Vores invitation til Airbnb er derfor: Vær med til at afhjælpe boligmanglen i København. Det gør I ved at dele information med myndighederne om de lejemål, I udlejer, specificeret på hele lejligheder og enkeltværelser, og hvor meget disse bliver udlejet.”

Lov fastsætter udlejningsloft
Hvis ikke, der kommer mere gennemsigtighed omkring udlejningen af boliger gennem Airbnb, påpeger Dansk Erhverv, at det bliver vanskeligt for studerende og andre tilflyttere overhovedet at finde et sted at bo i hovedstaden, fordi boligerne simpelthen hamstres til udlejning.

Netop det skulle ellers gerne umuliggøres af et udlejningsloft, som blev vedtaget af Folketinget i 2019, som betyder, at helårsboliger kun må lejes ud 70 dage om året. Men der er problemer med de nuværende regler, mener Dansk Erhverv.

”Reglementet er hullet som en si. For udlejning af værelser er ikke inkluderet i udlejningsloftet på 70 dage, og det gør kontrolopgaven nærmest umulig. Det gør det muligt for udlejere med urent mel i posen at omgå reglerne,” skriver Lars Ramme Nielsen.

I en længere version af teksten, som er bragt i Politiken, uddyber Lars Ramme Nielsen, at det skyldes, at boligejere, der lejer ud gennem Airbnb, ikke har pligt til at indberette, hvor mange dage, de lejer deres bolig ud. I stedet skal de indberette indtægten fra udlejningen.

 

Relaterede artikler:

Flest er negative over for forbud mod udeservering

Vil samle branchen til snak om politiske behov

Nye medlemmer til Det Nationale Turismeforum