Visualisering af Heimathafen Hotels forslag til et badehotel på Rømø. (Illustration: Architekturbüro Ladehoff | Tønder Kommune | Facebook.com | PR)

Dansk Erhverv roser minister for bebudet lempelse

Erhvervsminister Morten Dahlin kom i denne uge med en melding om, at han vil lempe planloven. Dansk Erhverv roser ministeren og peger på, at det oftere er lovgivning end mangel på investeringsvilje, der spænder ben.

Den 13. februar kom minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) med meldingen om, at han vil lempe planloven, så det i fremtiden i højere grad kommer til at være borgmestre og kommunalpolitikere, der for eksempel tager stilling til kystnære hotelbyggerier frem for politikerne på Christiansborg.

Ministerens pointe var, at der alt for ofte bliver sagt nej til byggeprojekter i Danmarks landområder, som ellers kan være med til at styrke den lokale økonomi og skabe arbejdspladser, hvor der er længere mellem husene.

”Vores landdistrikter er gået glip af store millionbeløb fra private investorer, fordi lovgivningen er for stram. Og der skal man huske på, at det kun drejer sig om projekter, som er landet på mit bord, fordi kommunerne faktisk troede, de kunne blive til virkelighed,” sagde Morten Dahlin således til Avisen Danmark.

Dansk Erhverv roser initiativ
Dansk Erhverv roser på LinkedIn ministerens ønske om at lempe planloven. Erhvervsorganisationen mener, at lovgivningen alt for ofte spænder ben for turismeprojekter, når pengene ellers er fundet.

”Dansk Erhverv er enige med ministeren i, at det skal være turismeprojekter, der kan skabe liv og udvikling i landområderne, samtidig med at de værner om naturen og kysterne, som er det trækplaster turisterne kommer efter,” skriver organisationen blandt andet.

Konklusioner fra en studietur
Dansk Erhvervs sekretariat for turisme, kultur og oplevelse var i efteråret på studietur på Vestkysten, hvor delegationen blandt andet besøgte Lakolk, Kongsmark og Havneby på Rømø, Rindby på Fanø samt byen Ho, der ligger ved Blåvand.

Herfra vendte erhvervsorganisationen hjem til Børsen med en række konklusioner i bagagen, skriver Dansk Erhverv på LinkedIn.

Navnlig observerede organisationen meget aktivitet på markeder for investeringer i overnatningskapacitet langs med kysten, og investorerne, som kommer fra både Danmark og udlandet, er ikke bange for at bruge mange penge på projekterne.

De nye projekter kommer også ofte med forretningsmodeller, som allerede er prøvet godt af i udlandet, men som endnu ikke har vundet indpas i Danmark. Det kan tage tid og føre til misforståelser, når investorer ønsker at indføre forretningsmodellerne i Danmark.

Investeringstrangen er der således, konkluderer Dansk Erhverv, men det er netop lovgivning, som den Morten Dahlin nu ønsker at ændre, som spænder ben.

”Udfordringerne for projekterne har ikke så meget handlet om at finde investorer og kapital, men i højere grad om begrænsninger via lovgivningens arealregulering (for eksempel planloven, naturbeskyttelsesloven, Natura 2000 med videre), administrative processer, og det røre i vandet som lokal modstand giver,” skriver Dansk Erhverv.

Turismeprojekter skaber modstand fra borgere i andre kommuner
Når det gælder den lokale modstand, påpeger Dansk Erhverv, at den til tider bliver drevet af borgere, der sådan set ikke har adresse i kommunerne, hvor nye turismeprojekter sættes i søen, og som derfor ikke har samme interesse i et lokalområdes udvikling samt en kommunes økonomiske grundlag, som lokalpolitikerne har.

Erhvervsorganisationen giver ikke et konkret eksempel, men en sag, som verserer på Vestkysten, er Heimathafen Hotels ønske om at opføre et badehotel ved Lakolk på Rømø med 100 værelser og 55 lejligheder.

I forbindelse med, at Tønder Kommune skulle tage stilling til, om man ville ansøge om at få hotellet med i en statslig forsøgsordning for kyst- og naturturisme, som giver mulighed for at fravige krav fra klitfrednings- og strandbeskyttelseslinjen, blev der afgivet 63 høringssvar og flere underskriftsindsamlinger for at stoppe planerne, hvor den største havde 647 navnetræk.

Mange af disse underskrifter og høringssvar kom fra sommerhusejere og altså ikke nødvendigvis lokale beboere på Rømø.

En anden sag, der er blevet kontroversiel på Vestkysten, er opførelsen af 36 hotel-hytter og 13 kæmpesommerhuse i Kongsmark på Rømø.

Her kom det så vidt, at en sommerhusejer, Peter Jensen Gad, selv tog affære ved at politianmelde Tønders borgmester Jørgen Popp Petersen, og fire andre navngivne politikere og embedsfolk, blandt andet den nuværende borgmesters forgænger Henrik Frandsen, den forhenværende formand for Teknik- og Miljøudvalget Bo Jessen og kommunaldirektør Lars Møldrup. Den pågældende sommerhusejer er bosat i Kolding.

 

Relaterede artikler:

Kan bane vej for turismeprojekter: Minister vil lempe planloven

Turismeinvestor: ”Det er ligesom at trække tænder ud i slowmotion”

Protester var ikke nok: Byråd går videre med stort badehotel