Visualisering af Heimathafen Hotels forslag til et badehotel på Rømø. (Illustration: Architekturbüro Ladehoff | Tønder Kommune | Facebook.com | PR)

Protester var ikke nok: Byråd går videre med stort badehotel

Høringssvar og flere underskriftindsamlinger med hundredvis af navne var ikke nok til at få Tønders politikere til at ændre kurs. På et byrådsmøde besluttede man sig for at gå efter at få et nyt badehotel med i en forsøgsordning, der kan bane vej for byggeriet.

Protesterne hjalp ikke de lokale og sommerhusejere ved Lakolk på Rømø, der havde sendt 63 høringssvar og flere underskriftindsamlinger, hvoraf den sidste blev afleveret i minutterne op til torsdagens byrådsmøde i Tønder med hele 647 navnetræk.

Et stort flertal af politikerne i Tønder Kommune blev trods modstanden enige om at vedtage en temaplanstrategi for det badehotel, som den tyske kæde Heimathafen Hotels ønsker at opføre ved Lakolk på Rømø med 100 værelser og 55 lejligheder.

Temaplanstrategien baner ikke endelig vej for, at hotellet kan blive opført, men den betyder, at Tønder Kommune nu vil ansøge om at få hotellet med i den forsøgsordning for nye kyst- og naturprojekter, som Plan- og Landdistriktsstyrelsen har åbnet op for.

Det var i alt 27 ud af byrådets 31 medlemmer, som stemte for, at Tønder Kommune skal ansøge om at få Heimathafens badehotel med i forsøgsordningen. Det skriver Jydske Vestkysten.

Politisk opbakning er ikke givet på forhånd
Mens et stort flertal af politikerne i Tønder altså nu har vedtaget temaplanstrategien, er det ikke ensbetydende med, at lige så mange af kommunens politikere rent faktisk vil støtte op om opførelsen af badehotellet.

Det understregede flere af forslagets ordførere til byrådsmødet torsdag. Hvis hotellet rent faktisk bliver en del af forsøgsordningen, vil kommunen igangsætte en egentlig planlægning med nye offentlige høringer. Og her kan bekymringerne fra Rømøs indbyggere og sommerhusejere atter spænde ben for hotellet.

Tønder Kommune estimerer, at hotellet kan genere 100.000 ekstra overnatninger om året. Allerede det i sig selv er nok til at få de lokale op af stolene, for de er bekymrede for, at Rømø ikke har kapacitet til at håndtere den turisme og trafik, som hotellet vil generere.

Hotellets klimabelastning og indflydelse på parkeringsforhold på Rømø er også blandt de punkter, hvor beboerne på Rømø i høringssvar har udtrykt deres aversion mod byggeriet.

Kommune afviser bekymringer
Tønder Kommunes forvaltning har på baggrund af de indsendte høringssvar i forbindelse med temaplanstrategien formuleret overordnede svar, som adresserer borgernes bekymringer.

Her peger kommunen blandt andet på, at der ikke vil ske større ændringer i den samlede trafik til og fra området. Det skyldes blandt andet, at der bliver nedlagt 160 enheder på en nærliggende campingplads.

Kommunen peger ligeledes på, at hotellets parkeringsbehov skal håndteres på hotellets egne arealer. Kommunen peger også på, at hotellet kan vælge at sælge ubenyttede parkeringspladser og dermed bidrage til at forbedre parkeringsmulighederne i området.

Kommunen påpeger i øvrigt, at det er et strategisk mål at tiltrække flere turister. Mens turister generelt er godt tilfredse med strand, kyst og natur i området, er tilfredsheden med kommunens overnatningsmuligheder lavere, og kommunen vurderer, at Heimathafens nye badehotel kan være med til at ændre på dette.

 

Relaterede artikler:

Bekymring og forfærdelse: Borgere udtrykker modstand mod badehotel

Vil afsætte millionbeløb til udgifter ved badehotel

Hotelprojekt vil ommøblere landskabet