Børsen, hvor Dansk Erhverv har hovedsæde. Arkivpressefoto: Stromma Canal Tours Copenhagen.

Kritiserer momsregler for bespisning

Danske virksomheder kan trække momsen fra, når de booker overnatninger, men ønsker medarbejdere sig en bid mad, er fradraget markant mindre. Det stiller Danmark i en penibel konkurrencesituation, lyder det fra Dansk Erhverv.

Når danske virksomheder booker overnatninger til deres medarbejdere, kan de trække hele momsen fra. Men det samme gør sig ikke gældende, hvis medarbejderne ønsker sig en bid morgenmad eller en tur på restaurant. For her kan virksomheden blot trække 25 procent af momsen fra på bespisningen.

Og det er noget, der kan få danske virksomheder til at tænke sig om en ekstra gang, når de skal beslutte sig for, om arrangementer skal holdes i egne lokaler, eksternt eller i udlandet.  Det er konklusionen i en medlemsundersøgelse, som Dansk Erhverv foretog blandt sine medlemmer i december.

Således viser undersøgelsen, at økonomi, det vil sige pris og fradragsmuligheder med videre, er det vigtigste for medlemsvirksomhederne i Dansk Erhverv, når de skal vælge, om et arrangement skal holdes på et dansk hotel eller restaurant.

51 procent af virksomhederne, som har holdt virksomhedsarrangementer inden for de seneste 12 måneder, angiver økonomien som den vigtigste faktor.

Momsen får virksomheder til at fravælge eksterne arrangementer
Fordi økonomien er den vigtigste faktor for virksomhederne, angiver 40 procent af  Dansk Erhvervs medlemmer også, at de ville holde flere arrangementer eksternt på danske hoteller og restauranter, hvis hele momsen kunne trækkes fra ved bespisninger.

45 procent svarer, at mængden af eksterne arrangementer ville være uændret, mens at 15 procent svarer, at de ikke ved, om en ændring af momsreglerne ville have nogen effekt på deres valg.

Kan have betydning for dansk konkurrenceposition
Mens momsen altså ser ud til at gøre en forskel i forhold til, hvor danske virksomheder vælger at holde deres arrangementer, kritiserer Dansk Erhverv også den effekt, som momsen på bespisning har på Danmarks konkurrenceevne.

Dansk Erhverv skriver i analysen, at mens fradraget i Danmark lyder på 25 procent af momsen på bespisning, er det hele momsen, der kan trækkes fra i nære, konkurrerende lande som Sverige, Finland og Tyskland.

”Det giver en skæv konkurrencesituation for danske virksomheder i forhold til nogle af vores nærmeste konkurrenter,” skriver Branchedirektør for turisme oplevelse og kultur hos Dansk Erhverv, Lars Ramme Nielsen, i et opslag på LinkedIn.

Han tilføjer:

”Den danske særregel på moms påvirker også efterspørgslen fra udlandet. På grund af økonomi bliver Danmark valgt fra på grund af denne særlige momsregel på bespisning og det faktum, at Danmark generelt har et af de højeste momsniveauer i Nordeuropa.”

Derfor Foreslår Dansk Erhverv, at virksomheder fremover skal kunne trække hele momsen fra ved restaurantbesøg. Det forventer erhvervsorganisationen vil koste statskassen 3,4 milliarder kroner, skriver Lars Ramme Nielsen.

 

Relaterede artikler:

20 borgmestre i fælles opråb: Erhvervsturismen skal gøres til nationalt fokus

Bragende enige politikere vil styrke togturismen

Kritiserer forslag om international arbejdskraft