HORESTAs administrerende direktør, Pia E. Voss. PR-foto.

Kritiserer forslag om international arbejdskraft

Regeringen har i denne uge sendt et forslag i høring, der skal gøre det lettere at ansætte international arbejdskraft. HORESTA kritiserer dog forslaget for ikke at være til megen hjælp for turistbranchen.

Hotel- og restauranterhvervet beskæftiger i dag et historisk stort antal medarbejdere. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser således, at der i november 2023 var 130.300 i job i hotel- og restauranterhvervet.

Sammenlignet med samme måned i 2022 er det en stigning på 3.300 jobs. Sammenligner man i stedet med november 2019, er der tale om en vækst på 12.400 ansatte, hvilket svarer til 10,5 procent.

HORESTA påpeger, at branchen i dag har potentialet til at beskæftige flere, men manglen på faglært arbejdskraft betyder, at landets hoteller og restauranter taber omsætning.

Derfor ærgrer det også erhvervsorganisationen, at det forslag, som regeringen onsdag sendte i høring, som har til formål at gøre det lettere at ansætte international arbejdskraft, umiddelbart fokuserer på højt specialiseret arbejdskraft. Det skriver HORESTA i en pressemeddelelse.

”Det er positivt, at regeringen lemper kravene for højt specialiseret arbejdskraft. Men vi er skuffede over, at regeringen ikke også lemper adgangen til faglært arbejdskraft”, siger administrerende direktør i HORESTA, Pia E. Voss.

Uforståeligt, at man ikke anerkender udfordringer
Det forslag, som regeringen sendte i høring den 24. januar, indeholder blandt andet en lempelse af kravet om, at udbetaling af løn skal ske til en dansk bankkonto.

Netop det krav er i dag med til at besværliggøre ansættelsen af international arbejdskraft, påpeger HORESTA.

Erhvervsorganisationen påpeger også, at regeringen vil gøre det lettere for international arbejdskraft at skifte opholdsgrundlag uden samtidig at skulle afbryde sit ansættelsesforhold.

Men selvom regeringens forslag, indeholder elementer, som branchen har gået og drømt om, gælder forsalget for højtuddannede specialister, og der er blandt andet henvendt udlændinge på forskerordningen of fast track-ordningen.

Derfor er forslaget ikke den hjælpende hånd, som hotel- og restauranterhvervet har gået og ventet på, mener HORESTA.

”Vi forstår ikke, at man vælger at indføre disse lempede regler med så snævert et sigte. Vi har historisk lav ledighed i Danmark, og derfor er vi og andre erhverv nødt til at hente kvalificeret arbejdskraft i udlandet for at følge med efterspørgslen. Det er helt uforståeligt, at man ikke anerkender, at udfordringerne med mangel på arbejdskraft er mindst lige så store i hotel- og restauranterhvervet som i for eksempel medicinalindustrien”, siger Pia E. Voss.

HORESTA oplyser i øvrigt, at en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra december viser, at hotel- og restauranterhvervet er det erhverv, hvor flest jobopslag er forgæves. Hvert tredje jobopslag i branchen ender enten med, at jobbet ikke bliver besat, eller at det bliver besat af personer med andre profiler end de efterspurgte.

På Dansk Erhvervs årsmøde den 18. januar, var rekruttering også på dagsordenen. Her påpegede Jens Mathiesen, bestyrelsesformand for Dansk Erhverv og til daglig koncernchef for Scandic Hotels, at der i august 2023 var  80.000 fuldtidsansatte alene i hotel- og restaurationsbranchen, hvoraf 32 procent var rekrutteret fra udlandet.

 

Relaterede artikler:

Formandskritik: ”Uigennemtænkte politiske forslag”

Et politisk flertal vil styrke togturismen i København

Turismeinvestor: ”Det er ligesom at trække tænder ud i slowmotion”