Christiansborg. Foto: Henrik Baumgarten.

20 borgmestre i fælles opråb: Erhvervsturismen skal gøres til nationalt fokus

Erhvervsturismen bør gøres til et nationalt fokusområde så hurtigt som muligt. Det skriver 20 borgmestre i et fælles debatindlæg, som ser turismeformen som en vigtig ingrediens i helårsturismen.

Mens Danmark var det land i EU, der så den største relative vækst i overnatningstallene i 2022, står Danmark stadig ikke stærkt nok uden for sommersæsonen. Det skriver 20 borgmestre i et fælles debatindlæg i Avisen Danmark.

Her peger borgmestrene på, at det særligt uden for de store byer er et vilkår, at der er stille på mange destinationer uden for højsæsonen. Overnatningskapacitet ligger ubenyttet hen i vinterhalvåret, og nogle overnatningssteder lukker endda helt.

Det betyder, at det er svært at skabe helårsarbejdspladser i turismen, også selvom der arbejdes hårdt på turismeudvikling i kommunerne. Derfor mener borgmestrene, at der er brug for national handling, hvor der særligt fokuseres på erhvervsturismen.

”Vi ønsker os brændende at tage imod flere gæster, der bidrager til livet i byernes midte, spiser på vores restauranter, handler i butikkerne og besøger vores attraktioner. Alt det kan erhvervs- og mødeturismen bidrage til, og det bør derfor være et oplagt emne til de kommende turismeforhandlinger i Folketinget,” skriver borgmestrene således.

Erhvervsturismen giver muligheder hele året
Borgmestrene begræder, at den lokale erhvervs- og mødeturisme på nuværende tidspunkt ikke er et nationalt fokus. De mener, at turismeformen bør sættes på den politiske dagsorden hurtigst muligt.

Erhvervs- og mødeturismen bidrager nemlig med en jævn fordeling af aktiviteter i løbet af året, og samtidig har erhvervsturisterne et højt døgnforbrug, påpeger borgmestrene.

Den påstand bakkes i øvrigt op af tal fra VisitDenmark, der viser, at møde- og erhvervsturister har et gennemsnitligt døgnforbrug på 3.300 kroner, hvilket gør dem til de turister, der giver den højeste omsætning per turist.

Borgmestrene mener i øvrigt, at der ligger mange originale, anderledes og unikke oplevelser og venter på erhvervs-og mødeturisterne i de dele af landet, hvor turismen er på lavt blus uden for højsæsonen.

Skal de styrker bruges konstruktivt, kræver det, at der afsættes midler til erhvervs- og mødeturismen, og dem, håber borgmestrene, vil blive afsat, når Folketingets partier skal forhandle om, hvordan de 100 millioner kroner, som er afsat til en turismepulje i finansloven, skal fordeles.

Debatindlægget er underskrevet af følgende borgmestre:

Stephanie Storbank (V), Billund. Knud Erik Langhoff (K), Kolding. Jens Ejner Christensen (V), Vejle. Steen Wrist (S), Fredericia. Tomas Breddam (S), Roskilde. Tina Mandrup (V), Lejre. Tina Tving Stauning (S), Frederikssund. Dorte West (V), Herning. Ib Lauritsen (V), Ikast-Brande. Thomas Lykke Pedersen (S), Fredensborg. Bent Hansen (V), Gribskov. Steffen Jensen (S), Halsnæs. Kirsten Jensen (S), Hillerød. Ole Vive (V), Faxe. Carsten Rasmussen (S), Næstved. Henning Urban Dam Nielsen (S), Stevns. Mikael Smed (S), Vordingborg. Peter Sørensen (S), Horsens. Lone Jakobi (S), Odder. Ole Vind (V), Hedensted.

 

Relaterede artikler.

100 millioner kroner skal skabe dansk turismevækst

Vestkysten fortsætter kampen om finansloven

Glæder sig over turismemidler i finanslovsaftale