Mødelokale på Comwell Aarhus. Arkivfoto.

Også erhvervsturismen slog rekord i 2023

I 2023 var der atter overnatningsrekord i Danmark. Også rekordmange erhvervsturister søgte mod Danmark i løbet af året, og det betyder blandt andet bedre indtjening på landets hoteller, lyder det fra HORESTA.

Der har aldrig været så mange erhvervsovernatninger i Danmark som i 2023. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Således gik erhvervsturismen frem med 2,3 procent sammenlignet med 2022 og 5,3 procent i forhold til 2019, inden coronapandemien bankede på døren.

I alt var der mere end 7,4 millioner erhvervsovernatninger i Danmark i 2023, og i HORESTA glæder man sig over den nye rekord.

”Det er enormt positivt, at erhvervsturismen er kommet så stærkt tilbage efter nogle år med markant nedgang efter corona. Udviklingen betyder blandt andet, at hotellerne tjener flere penge, fordi forretningsrejsende ofte booker ét værelse per person, hvor ferieturister typisk bor flere på ét værelse,” fortæller Jeppe Møller-Herskind, der er viceadministrerende direktør i HORESTA.

Vidner om, at Danmark formår at tiltrække konferencer
At flere erhvervsturister valgte at søge mod Danmark i 2023, betyder nu samtidig, at 39 procent af de rundt regnet 19 millioner hotelovernatninger i Danmark blev udgjort af erhvervsturister, og hos HORESTA mener man, at tallene dækker over dansk succes med at tiltrække konferencer.

”Tallene vidner om, at selvom Danmark er et lille land, så formår vi at tiltrække konferencer og andre møder, der lige så godt kunne være holdt i vores omkringliggende lande. Vores kulturtilbud, gastronomiske scene, flotte natur og gode forbindelsesmuligheder med resten af verden spiller en stor rolle i tiltrækningen af forretningsturisterne. Derudover har vi nogle af verdens førende virksomheder inden for blandt andet tech og medico, hvilket kan få virksomheder og organisationer til at kigge vores vej,” siger Jeppe Møller-Herskind.

Tallene fra Danmarks Statistik viser i øvrigt, at væksten var størst i Region Hovedstaden. Her lød den på seks procent, mens den i Region Midtjylland lød på to procent. Region Sjælland oplevede en nedgang på otte procent, mens Region Nordjylland havde en nedgang på tre procent. I Region Syddanmark var niveauet nogenlunde tilsvarende med 2022.

Mens Danmark som helhed kan fejre en vækst i antallet af erhvervsturister, som ifølge VisitDenmark har et gennemsnitligt døgnforbrug på 3.300 kroner, hvilket gør dem til de turister, der giver den højeste omsætning per turist, kan turistbranchen også fejre en lille, generel vækst i antallet af overnatninger.

I 2023 var der i alt 63,1 millioner overnatninger, hvoraf 40,1 millioner blev foretaget på hoteller, feriecentre, vandrerhjem, campingpladser og i lystbådehavne, mens 23 millioner overnatninger blev foretaget i landets feriehuse. Sammenlignet med 2022, hvor der blev foretaget 62,9 millioner overnatninger, er der tale om en relativt beskeden procentuel stigning på 0,3 procent.

 

Relaterede artikler:

Dansk turisme slår igen overnatningsrekord

Kritiserer momsregler for bespisning

Turismeeksporten runder 70 milliarder kroner