Nyhavn. Foto: Henrik Baumgarten.

Turismeeksporten runder 70 milliarder kroner

Siden coronakrisen har turismen i Danmark været i vækst. Efter genåbningen af samfundet er turismeeksporten således steget markant, og selv når der tages højde for inflationen, er der tale om en rekord.

Efter coronakrisen har der været vind i sejlene for dansk turisme. 2022 og 2023 har begge budt på flotte overnatningstal, og nu viser en ny analyse fra Dansk Erhverv, at også turismens vigtighed for dansk økonomi kun er styrket i de seneste to år.

Siden genåbningen af samfundet er turismeeksporten således vokset markant. Fra fjerde kvartal 2022 til og med tredje kvartal 2023 nåede turismeeksporten op på 70 milliarder kroner, og det er godt 12 milliarder kroner eller 19 procent mere end i tiden før coronapandemien.

Selv hvis der tages højde for inflationen i samme periode, stiger turismeeksporten med seks procent. Det oplyser Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Væksten drives særligt af tyskere og amerikanere
Det er særligt tyskere, som driver væksten i turismeeksporten. I tredje kvartal 2023 var tyskernes årlige turismeforbrug hertillands således vokset med mere end seks milliarder kroner siden 2019.

Amerikanere er den gruppe af udenlandske turister, hvor væksten har været næsthøjest. De amerikanske turisters årlige forbrug er således vokset med 1,5 milliarder kroner siden 2019.

Dansk Erhverv påpeger, at eksportindtægterne også er vokset blandt andre europæiske lande dog med undtagelse af nordmændene.

Nordmændene står nemlig sammen med kineserne for et fald i eksporten, når vi sammenligner perioden før og efter coronapandemien, krigen i Ukraine og inflationskrisen. For både de norske og kinesiske markeder gælder det, at turismeeksporten er faldet med en halv milliard kroner.

Peger på vigtigheden af udenlandsk arbejdskraft
Dansk Erhverv mener, at det markante bidrag, som turismen yder til den danske økonomi og beskæftigelse, understreger, at der er behov for at gøre det nemmere at hyre udenlandsk arbejdskraft for turismevirksomheder, som kan have svært ved at finde nok personale.

En analyse, som erhvervsorganisationen tidligere har lavet, viser, at at der er 250.000 lønmodtagerjobs i Danmark, som enten direkte eller indirekte er afhængige af turisme- og oplevelseserhvervet. Det er næsten på niveau med hele detailhandlen og mere end medicinalindustrien, landbruget og it-branchen tilsammen.

Dansk Erhverv peger på, at der var cirka 82.000 ansatte i hotel- og restaurationsbranchen i august 2023. Heraf var 27.000 medarbejder udenlandske, hvilket svarer til 32 procent.

”Den seneste opgørelse af forgæves rekrutteringer fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra december 2023 viser, at hoteller og restauranter er branchen med de største udfordringer med forgæves rekrutteringer. 33 procent af rekrutteringerne blev i den seneste opgørelsesperiode ikke besat eller besat med en kandidat med andre kvalifikationer end de ønskede,” tilføjer Dansk Erhverv i sin analyse.

 

Relaterede artikler:

Danmark klarer sig godt i forhold til strategiske mål

Forventer flere krydstogtanløb i 2024

Hver femte har startet arbejdslivet i turistbranchen