Erhvervsminister Morten Bødskov. Pressefoto.

Københavnsk turismeafgift kan være dødfødt

Turismeafgiften, som har vundet flertal i Københavns borgerrepræsentation, lader til at være død fra start. I hvert fald melder erhvervsministeren ud, at han ikke støtter afgiften trods socialdemokratisk støtte lokalt.

Det lader til, at turismeafgiften i Københavns Kommune, som vandt flertal i Københavns borgerrepræsentation med 32 stemmer for og 20 imod den 30. november, allerede kan være skudt i sænk.

Med vedtagelsen i går, forpligter borgerrepræsentationen overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) til at sende et brev til regeringen, hvori hun beder om lovhjemmel til at indføre afgiften.

Til Turisme24.dk oplyser Københavns Kommune, at det er erhvervsminister Morten Bødskov (S), som overborgmesteren nu skal rette henvendelse til, men han har allerede meldt klart ud på det sociale medie X, at han ikke støtter afgiften.

”Det bliver et NEJ. Turismen sætter rekord på rekord. Vores dejlige land er populært. Milliarder i omsætning. Tusindvis af job. En turismeafgift er en dårlig idé. Den vil koste job, omsætning og udvikling. Vi skal den modsatte vej!,” skriver ministeren således.

Vandt socialdemokratisk støtte i borgerrepræsentationen
Turismeafgiften, som Morten Bødskov nu afviser, vandt ellers støtte fra erhvervsministerens egne partifæller i Socialdemokratiet under gårsdagens afstemning i borgerrepræsentationen, også selvom partiet i forvejen havde en fornemmelse af, at afgiften vil blive afvist på Borgen.

”Socialdemokratiet har været meget splittede i denne sag. På den ene side repræsenterer forslaget noget, vi hader herinde. Det her med, at vi i borgerrepræsentationen hele tiden skal sende alle mulige mærkelige breve til Christiansborg, om ting, vi godt ved, vi ikke selv bestemmer. Men på den anden side synes vi, at det ville være en god idé med en københavnsk turismeafgift, fordi København skal være en god turistdestination. Det kan vi bedre blive ved med at være, hvis vi har midler til at lave en turismepolitik og eksekvere på den,” sagde socialdemokratiets ordfører på forslaget, Jonas Bjørn Jensen, blandt andet til debatten om forslaget.

Udformning ikke på plads
Partierne, som stemte for turismeafgiften i borgerrepræsentationen, argumenterede grundlæggende for, at turismen i København skal være selvfinansierende. Det betyder, at afgiften skal bidrage til vedligehold af faciliteter og offentlige rum, som turister også gør brug af som offentlige toiletter, cykelstier og parker, blot for at give eksempler, som forslagsstillerne SF, Enhedslisten og Alternativet selv har nævnt.

Præcist hvordan afgiften skal forvaltes, er ikke besluttet, først skal kommunens embedsfolk undersøge, hvilke udgiftsområder, som rimeligvis vil kunne bidrage til, at turismen i København bliver selvfinansierende, som det hedder sig i forslaget, men siger regeringen nej til forslaget, kan Københavns Kommune uanset, hvad forvaltningen finder frem til, umiddelbart ikke indføre afgiften.

 

Relaterede artikler:

Flertal for turismeafgift i København

Turismeafgift skal bidrage til økonomisk balance

Foreslået turismeafgift: ”Nu står verden simpelthen ikke længere”