Restaurant Tabu. Foto: Restaurant Tabu.

Kendt gourmetrestaurant er gået konkurs

En nordjysk restaurant, der har vundet anerkendelse fra Guide Michelin og med en prisvindende kok i spidsen, er gået konkurs. Konkursen indskriver sig i en større tendens, viser tal fra Danmarks statistik.

Restaurant Tabu har siden 2019 kunne bryste sig af at være Aalborgs eneste restaurant, der er optaget i Guide Michelin. Ikke med en stjerne men dog med en anbefaling.

Nu er restauranten gået konkurs. Pengekassen var tømt ud, og derfor har restaurantens ejer, den prisvindende kok Michael Miv Pedersen, måttet dreje nøglen om. Han begærede restauranten konkurs den 5. september.

”Jeg er ærgerlig over, det ikke er lykkedes os ved egen hjælp at lukke det økonomiske efterslæb efter Covid-19. Opgaven med at skaffe den livsvigtige likviditet til brug for de fulde tilbagebetalinger af lånepakker, udskudte skatter og moms, har været for stor en mundfuld for en restaurant som vores,” skriver Michael Miv Pedersen i en pressemeddelelse.

Pedersen vandt i øvrigt prisen som Årets Kok i Danmark i 2013. Han driver også spisestederne Restaurant Glashuset i Lønstrup og Strandhotel Klitrosen, og disse spisesteder er ikke omfattet af konkursen.

Ikke mere likviditet
Af selskabets sidste regnskab for 2022, der blev offentliggjort den 11. juli, fremgår det, at Restaurant Tabu havde et underskud på 771.015 kroner. Samtidig havde selskabet en negativ egenkapital på 636.227 kroner.

Af ledelsesberetningen fremgår det, at Michael Miv Pedersen havde håbet på at genetablere selskabets kapital. Således havde selskabets ledelse udarbejdet budgetter, således man forventede at have positiv egenkapital igen inden for to til tre år.

Det har dog ikke været muligt, for selskabet har været udfordret af at skulle tilbagebetale lånepakker samt udskudte skatter og moms. Michael Miv Pedersen håber dog, at konkursbegæringen kan være en ny start for restauranten.

”Det kombineret med svært stigende fødevarepriser, forbrugernes mere tilbageholdne holdning, har været de afgørende faktorer til, at jeg har bedt om hjælp til at se, om det er muligt at redde Restaurant TABU, således den kan køre videre i en anden form. En form der gør, det stadig er muligt at drive en rentabel restaurant med 100 procent afsæt i det nordjyske terroir, hav og himmel, nøjagtig som det var før Covid-19,” skriver Michael Miv Pedersen i pressemeddelelsen.

Skriver sig ind i en kedelig tendens
Restaurant Tabus konkurs er desværre en del af en større tendens på landsplan. Således viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af konkurser i hotel- og restaurationsbranchen i 2023 indtil videre ligger 53 procent over det gennemsnitlige niveau for 2015-2019, og her er det særligt restauranterne, der er er hårdt ramt.

Ud af de 18 konkurser i branchen i august står restauranterne for 17, hvilket er en stigning på 12,5 procent sammenlignet med perioden 2015-2019, altså inden covid-19.

Ud af de 224 konkurser, der har været i branchen i år, finder man 214 konkurser blandt restauranterne. Det er en stigning på omkring 55 procent sammenlignet med samme periode i 2015-2019.

Jeppe Møller-Herskind, kommerciel direktør i HORESTA, fortæller, at restauranterne generelt er udfordrede af tidens markedstendenser. Han er dog også fortrøstningsfuld.

”Der er ingen tvivl om, at corona- og inflationskrisen stadig udfordrer økonomien i mange restauranter. Det hører dog med til billedet, at store dele af branchen er kommet virkelig stærkt igen og har kæmpet sig vej igennem de historisk store kriser,” siger han.

 

Relaterede artikler:

Inflationen presser landets restauranter

Efterspurgte restaurantoplevelser i sommeren

Antallet af konkurser er steget markant