Christiansborg. Foto: Henrik Baumgarten.

Erhvervsorganisation vil gøre fritidsjobs mere tilgængelige

Det skal være nemmere for de danske virksomheder at tiltrække helt unge medarbejdere, og samtidig skal de i fremtiden kunne varetage flere opgaver. Det mener HORESTA, som kommer med en række opfordringer til regeringen i et nyt politisk udspil.

Det er ingen hemmelighed, at turistbranchen mangler arbejdskraft. I marts måned var landets hoteller og restauranter de virksomheder, som havde sværest ved at få stillinger fyldt ud, og 34 procent af alle rekrutteringer i branchen var forgæves i marts 2024, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hvilket betyder, at der ikke blev fundet en kandidat til jobbet, eller at jobbet blev fyldt ud af en person, som ikke matcher de ønskede kompetencer.

Derfor vækker det også glæde hos erhvervsorganisationen HORESTA, at beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen har bebudet, at regeringen er på vej med et nyt politisk udspil, som skal give flere unge i aldersgruppen 13-17 år mulighed for at få sig et fritidsjob. Et opgør med overbeskyttende arbejdsmiljøregler for børn og unge, lyder det fra ministeren.

”Det er positivt, at regeringen ønsker at få flere unge til at tage et fritidsjob, da det styrker trivslen og spiller en stor rolle i forhold til at klæde de unge på til deres voksenliv. De bliver introduceret til arbejdslivet og lærer spillereglerne at kende på et tidligt tidspunkt,” siger viceadministrerende direktør i HORESTA, Jeppe Møller-Herskind.

Syv forslag til at gå flere unge til at tage fritidsjobs
HORESTA er kommet regeringen i forkøbet, og har netop offentliggjort sit eget politiske udspil ”Flere unge skal i fritidsjob,” hvor erhvervsorganisationen selv giver syv bud på, hvordan flere unge fra 13-17-årige kan tage del i arbejdsmarkedet.

”Der er for mange utidssvarende og underlige regler for fritidsjobberne, som vi må og skal have gjort op med. Det giver god mening, at en 15-årig ikke må arbejde med en motorsav, men det giver ikke mening, at man som 15-årig skoleelev ikke må betjene en espressomaskine. Derfor ønsker HORESTA en revision af de ’farlige maskiner,” uddyber Jeppe Møller-Herskind.

Det, direktøren nævner, er netop ét af de syv forslag, som HORESTA kommer med. Derudover vil erhvervsorganisationen også afskaffe arbejdsmarkedsbidraget til aldersgruppen, hvilket HORESTA anslår, vil øge en ungarbejders indtægt med 4.000 kroner årligt.

HORESTA vil også lade skolepligten ophøre den 30. juni i stedet for 31. juli, som det er tilfældet i dag, således de unge, der afslutter 9. klasse, kan komme hurtigere i job.

I samme tråd vil man ændre reglerne således, at 15-årige må de samme ting på arbejdspladsen, hvad enten de har afsluttet 9. klasse eller ej. I dag er tilladelse til at betjene visse maskiner for eksempel afhængige af, hvorvidt ungarbejderen har afsluttet folkeskolen.

Vil lede flere unge mod erhvervsuddannelser
HORESTA ønsker blandt andet også, at unge i den skolepligtige alder skal have lov til at arbejde tre til fire timer om dagen i stedet for to timer, som det er tilfældet i dag. Skal det være muligt, kræver det dog, at danske politikere presser EU til at ændre direktivet om beskyttelse af unge på arbejdspladsen.

Derudover ønsker HORESTA også, at der igangsættes en kampagne med det formål, at flere unge skal få sig et fritidsjob. Kampagnen skal informere om fordelene ved at have et job.

Mere langsigtet ønsker HORESTA også, at erhvervspraktik og fritidsjobs i højere grad skal tænkes sammen. Blandt andet skal elever have flere muligheder for at møde faglærte og opleve, hvilke opgaver, de løser. HORESTA tror, at det kan medvirke til, at flere unge unge søger mod landets erhvervsuddannelser.

 

Relaterede artikler:

Ny museumsreform: Sådan bliver den nye statsstøtte forvaltet

Så er den her endelig: Museumsreform vil åbne op for tilskud til flere museer

HORESTA frustreret over dele af grøn skattereform