Soldaterskoven, hvor Zeppelin Tønder er ved at tage form. (PR-foto).

Sønderjysk turistcenter får millioner

I Tønder Kommune er et ambitiøst turismeprojekt ved at tage form. Nu er projektet kommet tættere på en realisering med et tocifret millionbeløb fra Nordea Fonden.

En ny turistattraktion er ved at rejse sig i Soldaterskoven i Tønder. Et turistcenter, der trækker tråde tilbage til fortiden, da området var Zeppelinbase i Det Tyske Kejserrige under første verdenskrig. Og nu har Zeppelin Tønder, som projektet hedder, fået tildelt 15,7 millioner kroner fra Nordea Fonden.

Tilskuddet er afgørende for udviklingen af de naturbaserede oplevelsesprojekter i Soldaterskoven, og vil fremme både Zeppelinbasens historie og naturoplevelser, lyder det fra Tønder Kommune i en pressemeddelelse.

“Med bevillingen fra Nordea Fonden kan vi nu realisere vores vision om at gøre Zeppelin Tønder til et dynamisk og læringsrigt friluftsområde,” siger borgmester Jørgen Popp Petersen, der er formand for styregruppen i Zeppelin Tønder.

Han uddyber:

“Midlerne vil blive brugt til at skabe spændende oplevelsesruter, boardwalks, en legeplads med historiske elementer og meget mere, som alle vil bidrage til at styrke vores lokale friluftstilbud og tiltrække besøgende fra hele landet og gøre området endnu mere attraktivt for turister fra ind- og udland.”

Roser store ambitioner
Projektet vil ikke bare skabe fysiske rammer for, at turister kan boltre sig i området. Områdets historie vil også blive formidlet gennem for eksempel lydvandringer og elementer med fokus på leg.

Projektet vil blandt andet også bidrage til biodiversitet og naturpleje. Man genetablerer et historisk køkkenhaveanlæg, og Tønder Kommune har allerede foretaget en 45 hektar stor skovrejsning i samarbejde med Naturstyrelsen.

Hos Nordea Fonden roser uddelingschef Christine Paludan-Müller ambitionerne bag landskabsprojektet.

“Vi er stolte over at kunne støtte Zeppelin Tønder – Landskabsprojektet, som kombinerer historie, natur og formidling på en måde, der vil gavne Tønder og hele Danmark. Det er en flot ambition at gøre landskabet omkring Soldaterskoven attraktivt og lærerigt for både lokale og turister – og vi glæder os meget til at se, hvordan planerne bliver omsat til virkelighed,” siger hun.

Vil skabe oplevelses- og formidlingscenter
Zeppelin Tønder er mere end blot et landskabsprojekt. Da Tønder Kommune for første gang annoncerede projektet i 2021 lød det, at Zeppelin Tønder skulle være et oplevelses- og formidlingscenter til en samlet værdi på 350 millioner kroner.

Historien om den gamle luftskibsbase danner rammerne. Under første verdenskrig skulle luftskibene foretage rekognosceringsflyvninger over Nordsøen og England. Basen – der var bemandet med over 500 tyske soldater officerer – var på højeste teknologiske niveau og husede op til fire zeppelinere på næsten 200 meters længde. For at formidle den fortælling bygger man blandt andet en 5.000 kvadratmeter stor bygning til formålet ved siden af den tilbageværende flyhangar fra basen.

Når Zeppelin Tønder er i fuld brug i 2028, forventes årligt op mod 300.000 besøgende til projektet. Pengene til projektet søges fra en række fonde, mens Tønder Kommune tidligere har fortalt, at man vil finansiere den kommende store turistattraktion med 75-100 millioner kroner. De omkring 300.000 årlige besøgende hos Zeppelin Tønder forventes at give en samfundsøkonomisk effekt på 115-140 millioner kroner, oplyste Tønder Kommune i 2021.

 

Relaterede artikler:

Danmark får turistcenter med fokus på flyteknologi

Destination satte fokus på den fælles fortælling

Parkeringsprojekt ved Grenen er strandet