Café Kysten. Foto: Café Kysten.

Café må holde lukket i højsæsonen

Selvom caféen er placeret i et yndet udflugtsmål for turister, betyder manglen på arbejdskraft, at den må holde lukket i højsæsonen. Unge over 18 år søger ikke job, lyder det.

Selvom vi befinder os midt i en højsæson, og den nordjyske by Lønstrup er et yndet rejsemål for turister, må den lokale café, Café Kysten, alligevel dreje nøglen om for en stund fra den 12. juli til den 5. august.

Det er ikke fordi, der ikke er kunder nok. Tværtimod har der været travlt, siden caféen slog dørene op i foråret, fortæller caféens ejer, Murat Sahin, til Nordjyske Stiftstidende.

I stedet er det fordi, der ikke kan findes medarbejdere nok til at betjene gæsterne, og derfor bliver løsningen at vende tilbage, når omfanget af kunder atter er overskueligt.

”For tre år siden fik vi hele tiden ansøgninger, men siden er det stoppet. Måske har de unge for mange penge,” siger Murat Sahin.

Han fortæller, at der kommer ansøgninger fra unge under 18 år, men at medarbejdere skal være fyldt 18 for at kunne servere alkohol til gæster, hvorfor yngre personale ikke er interessant.

Rekrutteringsforsøg mislykkes i hele branchen
Men det er ikke kun Murat Sahin, der har problemer med at rekruttere nok hænder. Tidligere på ugen kunne Turisme24.dk skrive, at bestyrelsesformand for Bandholm Badehotel, Allan L. Agerholm, selv må trække i tjenerforklædet for at kunne betjene alle hotellets besøgende, og at manglen på arbejdskraft betyder, at hotellet ikke har kunnet udnytte hele sin kapacitet, siden det åbnede med en ny ejerkreds sidste år.

”På nuværende tidspunkt har vi ikke haft vores forretning 100 procent åben, siden vi åbnede sidste år. Vi kører stadigvæk med begrænsninger på åbningsdage, og hvor mange der kan sidde i restauranterne. Det er ikke fordi, vi mangler stole, men fordi vi mangler hænder til at servicere dem, der sidder i stolene,” siger han.

Men problemet eksisterer i hele branchen, har HORESTA tidligere oplyst.

Således mislykkes 39 procent af alle rekrutteringsforsøg, men i hovedstaden er andelen helt oppe på 53 procent ifølge HORESTA.

Mangel på hænder skyldes vækst
Jeppe Møller-Herskind, kommerciel direktør i HORESTA, fortalte i TV2 News søndag den 9. juli, at det ikke er fordi lysten til at arbejde i hotel- og restaurationsbranchen mangler.

“Forklaringen er først og fremmest, at vi i øjeblikket vækster så voldsomt, at vi simpelthen ikke kan følge med efterspørgslen,” sagde han.

Han håber på politisk handling fra Christiansborg:

”På den korte bane skal det være nemmere at rekruttere international arbejdskraft. På den lange bane kunne vi godt tænke os langt flere midler til erhvervsuddannelserne. Vi ser over de sidste fem år, at optaget på erhvervsuddannelserne er faldet med op til 50 procent. Det er en skræmmende udvikling, hvis vi skal fortsætte med at være gastronomisk supermagt.”

 

Relaterede artikler:

Medarbejdermangel: Topchef må betjene gæsterne

Manglen på arbejdskraft satte spor i branchen i 2022

Holder igen trods mangel på arbejdskraft