I Københavns Zoo glæder man sig over den store donation, der gør livet bedre for havens chimpanser. Foto: Frank Røsnholt.

Anonym donation redder chimpanser i Zoo

En anonym velgører har doneret et stort millionbeløb til et nyt udeanlæg for København Zoos chimpanser. Det har været forudsætningen for, at Danmarks tredjestørste attraktion kan beholde arten, lyder det fra direktør.

I disse dage går man og glæder sig i Københavns Zoologiske Have. Attraktionen, der ifølge VisitDenmarks attraktionsliste er Danmarks tredjemest velbesøgte med 1,8 millioner besøgende i 2022, har nemlig modtaget en donation fra en anonym velgører på 17 millioner kroner.

Pengene skal gå til et nyt udeanlæg for chimpanserne i zoo, som gør det muligt for dem at boltre sig i den friske luft, og dermed både giver dyr og gæster en ny oplevelse.

Donationen er vigtigt for Zoologisk have, for det nye udeanlæg er en forudsætning for, at man kan beholde arten, fortæller zoologisk direktør Mads Frost Bertelsen.

”I tilfældet med chimpanserne har det gennem flere år været et stort ønske for os at kunne give dem mere plads at udfolde sig på samt muligheden for at komme udenfor og opleve de forskellige årstider. Jeg vil glæde mig til at se dem rode i visne blade, nyde solen og at bade i regnvejr, hvis de har lyst til det. Alt dette skal det nye anlæg understøtte. Faktisk er det en forudsætning for, at vi kan beholde arten her i Zoo,” siger han således i en pressemeddelelse.

Vil stå klar i 2024
Mads Frost Bertelsen oplyser, at han og dyrepasserteamet har haft en længerevarende og god dialog med den anonyme giver, som har resulteret i støtten til udeanlægget. Konkret er ønske, at det nye anlæg bliver bygget sammen med det eksisterende chimpanseanlæg fra 1983.

Arbejdet går allerede i gang den 18. marts, og der er allerede lavet markeringer og afspærringer af området, hvor det nye anlæg skal opføres. Går alt efter planen, forventer Københavns Zoologiske Have, at det nye anlæg vil stå færdigt i efteråret 2024.

”Det er klart, at vi glæder os til at komme i gang, da det som sagt har været et fokuspunkt længe at give chimpanserne bedre udfoldelsesmuligheder. Tegningerne har ligget klar i skuffen og vi kan nu fejre, at den økonomiske del af projektet kom på plads,” fortæller Mads Frost Bertelsen. I øjeblikket bor der i øvrigt ni chimpanser i Københavns Zoo.

 

Relaterede artikler:

”Vi har en forpligtigelse til at være med i front”

Ny rekord: Over en halv million besøgende i 2023

Har fundet afløser for mangeårig direktør