Niels Jørgen Jensen. Foto: Henrik Baumgarten.

VisitDenmark: Sanering af turismen svækker konkurrenceevnen

De besparelser på turismen på 80 millioner kroner, som Frigast-udvalget i denne uge foreslog, vil svække konkurrenceevnen for dansk turisme. Det er essentielt at fastholde investeringerne på et højt niveau, lyder det fra VisitDenmarks formand.

I mandags offentliggjorde Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte, det såkaldte Frigast-udvalg med adjungeret professor ved CBS og bestyrelsesmedlem i Danmarks Eksport- og Investeringsfond Christian Frigast som formand, sine forslag til besparelser på den danske erhvervsstøtte for 2,3 milliarder kroner.

Heraf anbefaler eksperterne, at der spares rundt regnet 80 millioner kroner på erhvervsstøtten til dansk turisme ud af de i alt 252 millioner kroner, som staten forventer, at erhvervsstøtten til turisme vil lyde på i 2030.

Og mens ekspertudvalget ikke foreslår, at staten sparer de 129 millioner kroner, VisitDenmark får årligt, står Wonderful Copenhagen, Dansk Kyst- og Naturturisme og MeetDenmark til at miste hele deres statslige finansiering, og i stedet peger ekspertudvalget på, at det må være op til kommunerne selv at tilføre finansiering i den grad, de mener, der er behov for den.

I dag får Wonderful Copenhagen 47 millioner kroner årligt, mens Dansk Kyst- og Naturturisme og MeetDenmark tilsammen får 23 millioner kroner.

Men det vil være en fejl at spare 80 millioner kroner i den årlige erhvervsstøtte til turismen, lyder det fra Niels Jørgen Jensen, formand for VisitDenmark og administrerende direktør i Fårup Sommerland.

”Ekspertgruppen lægger op til en særdeles hård sanering af turismen, som vil svække konkurrenceevnen, hvis den gennemføres. Dansk turisme har leveret flotte resultater de sidste par år, og vækstpotentialet er enormt stort. Men Danmark står i en benhård konkurrence om de internationale turister, og det er afgørende, at de samlede offentlige investeringer i udvikling og markedsføring fortsætter på et højt niveau, hvis turismen fortsat skal levere vækst og velfærd til Danmark,” siger han.

Opfordrer politikere til at fastholde investeringer
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har oplyst i en pressemeddelelse, at han nu vil indkalde Folketingets partier til drøftelser om anbefalingerne. Det er altså ikke sikkert, at politikerne vælger at lytte til Frigast-udvalget, og det glæder Niels Jørgen Jensen.

”Wonderful Copenhagen, Dansk Kyst- og Naturturisme og MeetDenmark løfter en række vigtige opgaver, som bidrager til at udvikle turismen og gør Danmark i stand til at konkurrere internationalt. Jeg håber, at man i den politiske proces vil prioritere, at opgaverne også bliver løst fremover,” udtaler formanden.

Niels Jørgen Jensen tilføjer, at turismen har stor samfundsmæssig betydning for Danmark, fordi den ikke blot bidrager med omsætning, arbejdspladser og skatteindtægter men også skaber et bredt tilbud af oplevelser og kultur, som også er til glæde fra danskerne. Denne værdi anerkender Frigast-udvalget i øvrigt selv i rapporten.

”Derfor er det afgørende med en velfungerende turisme, hvor private og offentlige aktører samarbejder, og hvor det offentlige turismefremmesystem sætter ind, hvor de private ikke har incitament til at investere,” tilføjer Niels Jørgen Jensen.

 

Relaterede artikler:

Erhvervsstøtte: En samlet turistbranche advarer mod besparelser på 80 millioner kroner

Brancheforening: ”Udviklingsarbejdet i turismen spiller en vigtig rolle”

Borgmestre er lodret imod at skære i WoCo