Hvide Sande. Foto: Flying October | Visit Vesterhavet.

Vesterhavet tjener fedt på kystturismen

Det er ikke kun overnatningstallene, der vækster ved Vesterhavet. En ny rapport viser, at turisterne også lægger flere penge hos turistaktører, når de holder ferie på destinationen.

Det er ingen hemmelighed, at Vesterhavet er en af Danmarks helt store turistmagneter. Sidste år var destinationen den næststørste i Danmark med 10.317.000 turistovernatninger inden for Destination Vesterhavets geografi.

Samtidig har destinationen også held med at tiltrække turister uden for højsæsonen. I de første fire måneder af 2023 blev der således foretaget 272.275 overnatninger i en seng på et hotel eller feriecenter på destinationen, og det er en fremgang på 114 procent set i forhold til rekordåret 2022.

Nu viser den nye rapport Turismens økonomiske betydning i Destination Vesterhavet, at turistomsætningen også følger med på vækstsporet.

Ifølge de foreløbige økonomiske beregninger i rapporten anslås turismeomsætningen i 2022 således at lande på 10,3 milliarder kroner, og det er hele 2,2 milliarder kroner mere end i 2019.

Men, siger Peer H. Kristensen, direktør i Destination Vesterhavet, det tal kan vise sig at være meget højere.

”Kystturismen driver væksten i dansk turisme, og det afspejler sig i aktørernes kasseapparater i destinationen. Over de sidste fem år er natur- og kystturisternes døgnforbrug steget fra 750 kroner til 1050 kroner, og samtidig havde vi rekordmange besøgende i 2022, hvor antallet af kommercielle overnatninger oversteg 10 millioner. Det er der ikke taget højde for i fremskrivningerne, så jeg forventer, at omsætningen topper alle målsætninger, når de endelige tal foreligger næste år”, siger han.

Udenlandske turister forbruger for mere
Samtidig viser rapporten, at det er de udenlandske turister, som har det højeste døgnforbrug. De bruger således 100 kroner mere om dagen, end de danske turister.

Det er nordmænd og svenskere, som har det højeste døgnforbrug. Men det største vækstbidrag kommer fra Tyskland, som er det vigtigste marked for Destination Vesterhavet. En tysk turist bruger gennemsnitlig 900 kroner om dagen.

Og mens døgnforbruget er steget, er der også sket et skifte i sammensætningen på de grupper, der tager på kystferie ved Vesterhavet.

Således er andelen af turister, der rejser som par og venner steget i forhold til andelen af børnefamilier, og disse grupper har typisk et højere døgnforbrug. Forbruget er især øget på overnatning, transport, benzin samt mad og drikke.

Rapporten viser også, at i 2021 stod turismen og dens afledte effekter for skabelsen af i alt 8.144 årsværk i Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner, som Destination Vesterhavet består af.

Dermed står turismen bag 12,3 procent af al værditilvækst, 15,1 procent af alle fuldtidsjob og 19,2 procent af det samlede skatteprovenu i de to kommuner, skriver Destination Vesterhavet i en pressemeddelelse.

 

Relaterede artikler:

Tiltrækker turister uden for højsæson

Destinationsdirektør takker af efter sommer

Vestkystturister vil have kulturoplevelser