Havnene i Visit Sydsjælland & Møns område blev hårdt ramt under stormen. Foto: Visit Sydsjælland & Møn.

Turistaktører gør skaderne op efter stormen

Sidste uges stormflod ramte Sydsjælland og Møn, hvis turisme i høj grad er afhængig af kysterne, hårdt. Både campingpladser, feriehuse, restauranter og lystbådehavne har taget skade.

Sidste weekend i efterårsferien 2023 bliver en weekend, som turistaktører på Sydsjælland og Møn sent vil glemme. På trods af et stort arbejde, hvor beredskabet, frivillige og borgere gik i gang med at sikre kyster, havne og private boliger og forretninger på forhånd, endte flere områder alligevel med at stå under vand under, hvad der betegnes som århundredets storm.

Det oplyser Visit Sydsjælland & Møn, der siden stormfloden har været ved at gøre skaderne op, til Turisme24.dk.

Diger brast, campingpladser og sommerhuse lå under vand og de ikoniske røde fiskerhytter i Rødvig havn blev slugt af havet.

Et af de steder, der blev ramt af stormfloden, var campingpladsen Feddet Strand Resort. På grund af efterårsferien var der fuldt booket, og her var der gang i aktiviteterne på pladsen blandt andet med mini-disko for de mindste.

Men omkring klokken 22 fredag den 20. oktober bryder et cirka 15 meter langt stykke af det nærtliggende dige sammen.

”Herfra eskalerer det bare. Blæsten tager til og trækker vandet med, så der kommer vand ind fra begge sider af pladsen,” fortæller Henrik Taaning, der er salgs- og marketingschef hos Feddet Strand Resort.

Alle sæsongæster på pladsen havde vand i forteltene, enkelte havde vand i campingvognen og særlig resortets fjordhytter blev hårdt ramt og stod under vand alle sammen.

Men personale og gæster hjalp hinanden med at få overblik over pladsen, og heldigvis for campingpladsen var det kun halvdelen af campingområdet, der kom under vand, og derfor kan Feddet Strand Resort stadig tage imod turister, oplyser Visit Sydsjælland & Møn.

Feriehusgæster måtte forlade huse
Destinationens feriehusgæster blev også ramt af stormfloden. Hos Feriepartner Møn-Stevns, som har flere feriehuse til udlejning langs kysterne på Sydsjælland og Møn, fik medarbejderne hurtigt meget travlt.

Udlejningschef Lone Dalthur fortæller, at udlejningsbureauet blev kimet ned af gæster, som enten skulle flyttes, eller som ikke kunne komme afsted. Her var området Oddermosen på Møn og sommerhuse i Præstø særligt hårdt ramt, og et enkelt hus ved Rytzebæk Strand på Møn stod allerede med vand i dørhøjde torsdag.

Havne har fået smæk
Også havnene i destinationens område er blevet mærket af stormfloden. I den lille by Præstø gik en sluseport i stykker, og det resulterede i, at midtbyen og byens havn blev oversvømmet.

En af de turistaktører, der her blev ramt, var Café Mocca, som efter egen udmelding stort set er blevet totalskadet. Andre havne på Sydsjælland og Møn har også taget skade i stormen.

”Rødvig, Lund og Bøgeskov havne har virkelig fået smæk – Bøgeskov og Lund havn eksisterer nærmest ikke mere,” fortæller Steen Bonke Sørensen, direktør for Stevns Klint Experiences.

Han fortsætter:

”Der er én båd tilbage i Lund havn og Rødvig havn ligner en affaldsplads med sænkede både i havnen og både, der er kastet op på kajen. Der ligger fiskenet og -kroge i tusindvis og plastik er skyllet i vandet, uddyber Steen Bonke Sørensen.”

Endnu andre turistaktører melder om, at sandstrande mandag eftermiddag stadig var væk, da vandet endnu ikke havde trukket sig, og ved Rødvig Kro & Badehotel har stenstranden rykket sig et par meter.

Ved den kendte naturattraktion Møns Klint er alle fem trapper ned til stranden spærret, da vandet har ødelagt de nederste dele. Ud over de ovennævnte meddeler Visit Sydsjælland & Møn også, at andre turistattraktioner, så som Stævns Fort, også er ramt af stormfloden.

 

Relaterede artikler: 

Stormflod ramte også turismen

Regner med stormskader i begrænset område

Danske Destinationer vil øremærke 100 mio. kroner