Længen, der rummer Nationalmuseets forplads, er blandt de dele af museet, der kan foreslås delvist nedrevet. Dog med krav om, at arkitekterne finder en god måde at benytte det eksisterende vinduesparti. PR-foto.

Siger ja til første skridt i stort ombygningsprojekt

Nationalmuseet har fået ja til fra Københavns politikere til at udskrive en arkitektkonkurrence, der er første skridt i museets planer om ombygning. For stemte seks partier, mens et enkelt stemte imod.

Nationalmuseet har til huse i et bygningskompleks bestående af Prinsens Palæ fra 1744 beliggende lige over for Christiansborg Slot samt bygninger fra 1930’erne og 1990’erne opført til museumsformål.

I museumsperspektiv er museets bygningsmasse derfor ingen vårhare, og det kan mærkes på museet, der derfor har store planer for en ombygning og udvidelse.

Første skridt er en arkitektkonkurrence, men for at den kan blive udskrevet, skulle museet først have grønt lys fra politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg. Og det fik museet til et møde den 2. oktober, fremgår det af et netop offentliggjort referat for mødet.

”Den ønskede ombygning af museet vil blandt andet omfatte, at stueetagen delvist åbnes op mod omgivelserne og at udvalgte, bagvedliggende bygninger helt eller delvist nedrives, for at opføre nybyggeri i op til 27 meter,” står der i redegørelsen, som politikernes skulle tage stilling til.

Kun et enkelt parti var imod
Af referatet fremgår det, at forslaget generelt var populært blandt udvalgets politikere. Således stemte Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet for, mens SF var det eneste parti, der stemte imod.

Sidstnævnte parti ønskede i stedet en model, hvor museet udvider sin bygningsmasse på lokationer andre steder i hovedstaden.

”København er større end Middelalderbyen. Nationalmuseet bør undersøge, om en udvidelse kan ske i en af de andre bydele, for eksempel Sydhavnen eller Tingbjerg,” lyder det i en protokolbemærkning fra SF i forbindelse med afstemningen.

Anderledes positiv var meldingen fra De Konservative:

“Vi glæder os til arkitektkonkurrencen og ser frem til, hvordan opgaven kan blive løst arkitektonisk, med respekt for fredede bygninger og området i øvrigt,” lyder det således fra partiet i en protokolbemærkning.

Politikerne godkendte umiddelbart Nationalmuseets forslag til rammerne for en arkitektkonkurrence, men De Radikale og Enhedslisten fik tilføjet til anbefalingerne for den videre planlægning, at museet åbnes mere mod omgivelserne.

Ønsker at bevare så meget som muligt
Af Nationalmuseets forslag til arkitektkonkurrencen fremgår det, at museet ønsker at bevare så stor en del af det nuværende bygningskompleks som muligt.

Museet ønsker ligeledes at bevare fredede dele af komplekset i deres helhed, mens dele af museet med høj bevaringsværdi ifølge museets rammer for konkurrencen kan integreres med nybyggeri.

Af Nationalmuseets planer fremgår det også, at der lægges op til, at dele af museets indre bygningskompleks kan nedrives. Således skriver museet:

”Facaderne kan gennembrydes, og en eller flere længer kan eventuelt foreslås helt eller delvist nedrevet.”

Museet kræver dog, at hvis arkitektfirmaer ønsker at rive længen, der rummer indgangspartiet ud mod Ny Vestergade, som leder ind til museets foyer, ned, er det et krav, at arkitekterne tager stilling til, hvor de eksisterende, ældre vinduespartier i stedet kan benyttes.

Museet understreger ligeledes, at forslag til nedrivning skal være velargumenterede og hensynsfulde i forhold til museets samlede bevaringsværdier.

 

Relaterede artikler:

Nationalmuseet har planer om stor ombygning

Rekordmange søgte mod Nationalmuseet i juli

Fem danske ringborge på UNESCOs verdensarvsliste