Selve Nationalmuseet i København set fra Frederiksholms kanal. PR-foto fra Nationalmuseet.

Nationalmuseet har planer om stor ombygning

Med planer om et nybyggeri, der kommer til at rage 27 meter op i luften, håber Nationalmuseet på at kunne tilbyde en museumsoplevelse, der kan tiltrække flere turister. I dag tager politikerne i København stilling til forslaget.

Siden 1849 har Nationalmuseet holdt til i Prinsens Palæ lige over for Christiansborg Slot. Men siden da, er det nok ingen tilsnigelse at sige, at der er sket en ting eller to i museologiens verden, og selvom Nationalmuseet også er fulgt med tiden, er de gamle bygninger til tider svære at arbejde med.

Derfor ønsker museet nu at foretage en større ombygning og udvidelse. Det fremgår af en startredegørelse, som Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg i dag tager stilling til.

”Den ønskede ombygning af museet vil blandt andet omfatte, at stueetagen delvist åbnes op mod omgivelserne og at udvalgte, bagvedliggende bygninger helt eller delvist nedrives, for at opføre nybyggeri i op til 27 meter,” står der i redegørelsen.

Konkret skal udvalget tage stilling til, om man i første omgang vil give grønt lys til, at der udskrives en arkitektkonkurrence på baggrund af Nationalmuseets intentioner.

Skal øge fleksibilitet og tiltrække flere turister
Til TV2 Kosmopol fortæller Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, at museet i sin nuværende form er ”ekstremt ufleksibelt,” med seks kilometer montreudstillinger, som ikke er skiftet ud.

En af udfordringerne er, at der er rum i museet, som ikke er klimasikrede, men hvor klimasikringen i stedet er placeret i hver enkelte glasmontre, hvilket gør det svært at ændre i udstillingerne, og det kan skabe en kløft mellem museets faktiske viden og det, som gæsterne møder i udstillingerne.

Som eksempel nævner direktøren ny forskning fra museet, der indikerer, at Dronning Thyra havde mere magt i forhold til sin mand, Gorm Den Gamle, end det før har været antaget.

Rane Willerslev påpeger også, at museer i andre hovedstæder, som Nationalmuseet konkurrerer imod, for eksempel Oslo, Stockholm, Berlin og Amsterdam, har investeret store summer i deres kulturbygninger, og derfor må museet oppe sig, hvis det skal følge med.

Nationalmuseet breder sig udover Prinsens Palæ også over bygninger, som blev opført til museumsformål i 1930’erne.

Mens en del af museet er fredet, har andre dele en høj bevaringsværdi. Nationalmuseet har konkret planer om at rive nogle af museets indre bygninger ned og erstatte dem med nybyggeri, men på grund af bygningernes status, vil det kræve en ny lokalplan.

Nationalmuseet ønsker også at åbne nogle af sine lukkede facader, således, at offentligheden får adgang til de haver, der ligger dybere inde i museumskomplekset. Det er museets håb, at det vil tiltrække turister, der befinder sig omkring Strøget.

 

Relaterede artikler:

Rekordmange søgte mod Nationalmuseet i juli

Internationale turister er tilbage på museerne

Fem danske ringborge på UNESCOs verdensarvsliste