Vinderne af årets Lighthouse Tourism Award. Fra venstre er det Brian Lindorf Hansen fra Knuthenborg, Dennis Dahl fra Broløkke Herregård, Poul Baltzer Heide fra Møntergården, Maria Yasmin Klitgaard Breuning fra Trelleborg og Rikke Koks Andreassen fra Danske Rejsejournalister. Foto: Henrik Baumgarten.

Ringborge blev hyldet på årets Ferie for Alle

Danske Rejsejournalister uddelte traditionen tro deres Lighthouse Tourism Award til Ferie for Alle. I år var det Danmarks fem vikingeborge, som løb med prisen. Journalisterne ønsker at hylde 16 års dedikeret UNESCO-arbejde.

Danske Rejsejournalisters Lighthouse Tourism Award (tidligere Havfrueprisen, red.) blev i dag uddelt på den store rejsemesse Ferie for Alle i Herning Messecenter. Her gik prisen til de fem ringborge Fyrkat ved Mariager, Aggersborg i Himmerland, Nonnebakken på Fyn, Trelleborg ved Slagelse og Borgring ved Køge.

”Et team af medarbejdere fra de fem museer, hvor ringborgene geografisk er placeret, har igennem 16 år gjort et enormt og dedikeret arbejde for at få dem med på UNESCOs verdensarvsliste og dermed placere Danmark på verdenskortet. Det lykkedes i efteråret 2023. Derfor tildeles disse medarbejdere Danske Rejsejournalisters Lighthouse TourismAward 2024 for deres afgørende og ihærdige indsats,” sagde Danske Rejsejournalisters næstformand, Rikke Koks Andreassen, ved overrækkelsen.

Danske Rejsejournalister noterer sig i en pressemeddelelse, at de fem ringborge repræsenterer en unik periode i verdenshistorien, hvor kong Harald Blåtand samlede riget og kristnede danerne.

Museerne bag hver ringborg arbejder med formidlingen af denne periode, og med UNESCO-certificeringen bliver det sikret, at gæsternes oplevelse højnes, skriver Rejsejournalisterne.

“Når vi er på ringborgene, mødes vi om det, der var, og vi kigger sammen ind i det, som vi godt kunne tænke os at blive i fremtiden. Det er det arbejde, vi er i gang med, og det arbejde, som prisen i dag er et stort rygstød til,” lød det blandt andet fra Poul Baltzer Heide, formidlingsinspektør på Møntergården i Odense, som modtog prisen på museernes vegne.

Tre var nomineret til prisen
Det var ikke kun Danmarks ringborge, som var nominerede til Lighthouse Tourism Award. Knuthenborg Safaripark på Lolland vandt andenprisen, mens Broløkke Herregård på Langeland vandt tredjeprisen.

For Knuthenborgs tilfælde nævner Danske Rejsejournalister blandt meget andet, at safariparken i de seneste år har udvidet aktiviteterne blandt andet med elefanter og løver. Dertil kommer parkens nyeste attraktion, Evolutionsmuseet, hvor gæster blandt andet kan opleve fossiler fra dinosaurer og andre fortidsdyr, der er blevet udgravet i løbet af de sidste par år, og tilsammen dækker 300 millioner års evolutionshistorie, og som har en værdi på et trecifret millionbeløb.

Når det gælder Broløkke Herregård, roser Rejsejournalisterne, at nogle af landets dygtigste arkitekter og lokale håndværkere, som journalisterne selv formulerer det, over flere omgange har renoveret den gamle herregård henover de seneste 20 år.

Der er blandt andet indrettet 46 værelser og 13 lejligheder, stor eventsal, mikrobryggeri, restaurant, bistro samt spaområde. Danske Rejsejournalister roser i øvrigt herregården for udelukkende at bruge lokale råvarer på restauranterne og for at tiltrække mange gæster fra både ind- og udland.

 

Relation artikler:

Overordnet tilfredshed med dansk repræsentation til Ferie for Alle

Fem danske ringborge på UNESCOs verdensarvsliste

Museum er rykket tættere på UNESCO-status